Evenimentul Zilei > Economie > Bulgaria nu primeşte o amânare privind oferta pentru cisternele cu gaz lichefiat din SUA 
Bulgaria nu primeşte o amânare privind oferta pentru cisternele cu gaz lichefiat din SUA 

Bulgaria nu primeşte o amânare privind oferta pentru cisternele cu gaz lichefiat din SUA 

Termenul privind oferta pentru cisternele cu gaz lichefiat din SUA nu va fi amânat pentru Bulgaria.

Ministrul interimar al energiei, Rosen Hristov, care a inspectat tronsonul bulgar al interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia, a explicat: „Până pe 19 august, trebuie să indicăm un terminal pentru livrarea gazului lichefiat”.

Miercuri, Hristov a avut o întrevedere cu ministrul adjunct al energiei din Turcia. „Partea turcă a promis înainte de termenul limită să răspundă dacă deţine terminale pe care Bulgaria le poate folosi în următoarele luni pentru a descărca oricare dintre aceste cisterne”, a explicat ministrul bulgar.

„Două cisterne au fost descărcate în Turcia în iunie. Acum, oferta este pentru trei cisterne care ar trebui să vină anul acesta – în octombrie, noiembrie şi decembrie. Sunt şi patru pentru anul viitor. Pentru cele trei care ar trebui să vină anul acesta, nu există terminale securizate nici în Turcia, nici în Grecia. Am colectat oferte de la companii care au staţii de descărcare în Grecia, dar aici intervine problema preţului. Nu avem nevoie de gaze pentru care nimeni nu poate plăti”, a adăugat Hristov.

Pe 19 august, expiră termenul în care guvernanţii bulgari trebuie să decidă dacă doresc cisternele cu gaz lichefiat din Statele Unite, contractate de guvernul anterior, sau nu.

Pentru a câştiga ceva mai mult timp pentru această decizie, a fost solicitată companiei americane o amânare. În ceea ce priveşte interconectorul de gaze cu Grecia, ministrul energiei a precizat: „Ne mişcăm conform graficului, care este extrem de ambiţios. Toată lumea trebuie să lucreze în maximă coordonare şi mobilizare, pentru ca la 1 octombrie să curgă gaze prin conductă. Dacă se întârzie chiar şi cu câteva zile şi este dat în exploatare în octombrie, atunci gazul va curge de la 1 noiembrie, adică va întârzia o lună. Aceasta înseamnă pagube mari. Dacă va fi nevoie, se va lucra non-stop, eu voi fi aici în fiecare săptămână, toţi colegii sunt mobilizaţi, ca să nu permitem o astfel de întârziere. R

ămâne ca firma AVAX şi ICGB să îşi îndeplinească angajamentele”.(www.dariknews.bg; Traducere: RADOR)