Evenimentul Zilei > International > Bulgaria ne-o ia, din nou, înainte. Decizia Sofiei nu lasă loc de interpretări
Bulgaria ne-o ia, din nou, înainte. Decizia Sofiei nu lasă loc de interpretări

Bulgaria ne-o ia, din nou, înainte. Decizia Sofiei nu lasă loc de interpretări

Bulgaria este pregătită să intre în procesul de aderare la zona euro, anunță ministrul Economiei.

Vladislav Goranov, un finanțist respectat la nivel mondial, a declarant că în cel mult trei, patru luni Bulgaria va intra în Mecanismul Cursului de Schimb ERM II, cunoscut și ca „anticamera zonei euro”. Acest pas, plus cel al cooperării cu supravegherea bancară unificată, duc Sofia tot mai aproape de adoptarea monedei euro.

Potrivit ministrului Goranov, în maximum trei ani toate plățile în Bulgaria se vor face în euro!

Ca să fie primită în „sala de așteptare”, Bulgaria trebuie să îndeplinească o serie de condiții stipulate prin Tratatul de la Maastricht, ce impun niște limite pentru datoria și deficitul fiecărei țări. De asemenea, un criteriu foarte important îl reprezintă inflația.

„De ani de zile Bulgaria îndeplinește aceste criterii. Singura condiție care rămâne este punerea în aplicare a planurilor de creștere a amortizărilor de capital pentru două bănci”, anunță Vladislav Goranov, citat de Rador.

Sub verificarea BCE

Banca Centrală Europeană a sfătuit Sofia să apele și la strângerea de capital prin intermediul pieței bursiere, pentru a putea îndeplini toate măsurile de aderare la zona euro. În 2019, BCE a verificat calitatea activelor și a făcut teste de stres la șase bănci, „care s-au prezentat demn. Verificarea a stabilit şi a ridicat probleme pentru soluționare, dar vestea bună este că aceste probleme sunt în sfera oportunităţilor instituțiilor”, a concluzionat Peter Andronov, președintele asociației bancare.

Bulgaria a fost prima țară căreia Uniunea Europeană i-a pus drept condiție de acceptare în ERM II să realizeze o conexiune cu mecanismul de supraveghere bancară unificată. Ulterior, această cerinţa a fost pusă şi Croației, alt stat care și-a anunțat intenția de aderare la zona euro.