OPT morţi în urma atentatului terorist în Bulgaria. PRIMELE IMAGINI cu atacatorul sinucigaş, care avea acte de Michigan | VIDEO

OPT morţi în urma atentatului terorist în Bulgaria. PRIMELE IMAGINI cu atacatorul sinucigaş, care avea acte de Michigan | VIDEO

O explozie a avut loc ieri într-un autobuz care transporta turişti israelieni, în aeroportul bulgar Burgas, la Marea Neagră, anunţă presa de Sofia.

UPDATE 17.45 În spatele atentatului din Bulgaria se află mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi Israelul îi va face"'să plătească pe cei care sprijină terorismul", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. El a subliniat că Iranul şi protejatul său Hezbollah au iniţiat de peste un an o "campanie de teroare la nivel global" împotriva unor ţinte israeliene, citează AP. UPDATE 13.10 Au apărut primele imagini cu atacatorul sinucigaş din Bulgaria.

  • ATENTATUL DE LA BURGAS. Directorul SRI a avertizat în EVZ: Percepţia că nu ni se poate întâmpla nimic este falsă!

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/E37c-RncXG8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> UPDATE 12.15 Procurorul şef al Bulgariei, Boris Velchev, a afirmat că Sofia nu are experienţă în investigarea atentatelor teroriste, însă cazul este anchetat cât se poate de eficient, transmite site-ul Novinite. UPDATE 9.29 Ministrul bulgar de interne, Tsvetan Tsevetanov, a declarat în această dimineaţă că atacul terorist a fost comis de un bărbat care a murit în acest atentat şi a cărui identitate nu a fost stabilită. "Singurul său act de identitate era un permis fals de conducere eliberat de statul american Michigan", a afirmat ministrul bulgar de Interne. UPDATE 9.00 Bilanţul morţilor a ajuns astăzi la 8, după ce şoferul bulgar al autocarului a murit în această dimineaţă. Alţi 30 de oameni au fost răniţi. Ieri, conducerea aeroportului internaţional Mihail Kogălniceanu a dublat efectivul Serviciului de Securitate, chemând la serviciu angajaţii din celelalte ture. Împreună cu efective SRI s-a efectuat un control amănunţit al aerogării, parcării şi a celorlalte puncte importante de pe aeroport. "Având în vedere că zborurile cu destinaţia Burgas au fost redirecţioante către Varna, aeroportul internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa este cel mai apropiat şi devine rezervă în caz că se întâmplă ceva acolo", a declarat pentru EVZ Cristian Moldovanu, membru CA al aeroportului constănţean. (Feri Predescu) UPDATE 21.44. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ofir Gendelman, citat de AFP, spune că înainte de explozie, asupra autocarului s-au tras mai multe focuri de armă şi s-a aruncat cu un dispozitiv exploziv. UPDATE 21.02. Agenţia de presă Focus, din Bulgaria, spune că printre răniţi e o fetiţă de 11 ani, precum şi două femei gravide. UPDATE 20.57 Ambasada României în Bulgaria nu deţine informaţii privind eventuala prezenţă a unor cetăţeni români pe aeroportul din Burgas, a declarat pentru Agerpres consulul României la Sofia, Marius Dilof.

Autorităţile bulgare nu confirmă decât prezenţa unor cetăţeni israelieni în autocarele afectate de explozie, a subliniat Dilof. UPDATE 20.49. Un bagaj suspect a fost descoperit pe Aeroportul Otopeni, la terminalul "Plecări". La faţa locului s-a deplasat o echipă de pirotehnişti care au stabilit că a fost vorba de o alarmă falsă. Autorităţile româneşti fac controale riguroase. UPDATE 20.42 Atacul de la Burgas a fost comis de un atacator sinucigaş, potrivit unei informaţii citate de Novinite. Conform primarului din Burgas, 33 de persoane au fost transportate la spital, alte 9 fiind date dispărute. Mai multe site-uri bulgare acuză autorităţile bulgare că au ignorat avertismentele lansate de surse israeliene şi ruse privind iminenţa comiterii unor atentate. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TL-c5cAz7Y4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> UPDATE 20.32 Primarul Sofiei a ordonat întărirea măsurilor de securitate în capitala Bulgariei, în urma atentatului de la Burgas. Măsuri sporite vor fi luate în jurul zonelor care au legături cu comunitatea evreiască şi, desigur la misiunile diplomatice ale Israelului. 18 ani de la atacul anti-evreiesc din Argentina UPDATE 20. 17 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "Iranul este responsabil de atacul terorist din Bulgaria, iar noi vom avea un răspuns puternic la teroarea iraniană", informează site-ul israelian "Haaretz"."'La exact 18 ani de la explozia de la centrul comunitar evreiesc din Argentina, terorismul ucigaş iranian continuă să lovească oameni nevinovaţi. Acesta este un atac terorist iranian care se răspândeşte peste întreaga lume. Israelul va reacţiona cu putere împotriva terorismului iranian", a mai precizat Netanyahu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul de la Burgas coincide cu împlinirea a 18 ani de la atentatul împotriva Societăţii mutuale evreieşti din Argentina (Amia) de la Buenos Aires, soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi, atentat pentru care Israelul a făcut responsabil Iranul.

UPDATE 20.05 Turiştii israelieni care au fost ţinta atacului de la Burgas au fost atacaţi cu grenade şi s-a tras asupra lor cu mitraliere, susţine postul de televiziune a mişcării Hezbollah, Al Manar, preluat de Novinite. Site-ul bulgar subliniază că nu se ştie de unde ar deţine Al Manar astfel de informaţii, dar, conform autorrităţilor de la Sofia explozia de la Burgas a fost provocată de o bombă plasată în compartimentul bagajelor". UPDATE 19.45 Un martor a declarat pentru radioul "Vocea Israelului" : "Trecusem de controlul paşapoartelor şi eram lângă autocar, pentru a fi duşi la hoteluri. Ne-am pus bagajele şi după câteva minute autocarul a sărit în aer, luând foc. Am reuşit unii să ne întoarcem la terminal, unde acum încercăm să stabilim cine a dispărut şi cine a murit. Oamenii care au supravieţuit au sărit prin geamuri. Autocatul a fost practic rupt în două". Bomba, plasată în compartimentul pentru bagaje UPDATE 19.32 Primarul oraşului Burgas a declarat că bomba ar fi fost amplasată în portbagajul autocarului. UPDATE 19.13 Ziarul Haaretz, care citează televiziunea publică din Bulgaria, anunţă că bilanţul morţilor ar fi ajuns la 7. De asemenea, mai multe echipe de salvare din Israel au fost trimise în Bulgaria. "Nu pot decât să confirm decât că a avut loc o explozie", a declarat ministrul bulgar de Interne. Acesta a confirmat că este vorba de "un atac terorist". Auotcarul a explodat într-una dintre parcările aeroportului din Burgas, lângă terminalul Sosiri, la puţin timp după ora locală 17.00, informează Novinite. Conform postului naţional de radio de la Sofia, trei autocare au luat foc în urma exploziei. Zona aeroportului este blocată de poliţie. Site-ul Aeroportului din Burgas scrie că turiştii israelieni sosiseră cu o cursă Air Via de la Tel Aviv, la ora locală 4.50., după care au fost îmbarcaţi la bordul autocarului, pentru a fi transportaţi în staţiunea Sunny Beach de la Marea Neagră.  Aproximativ 40 de turişti israelieni se aflau în autocar, suţin surse de la Sofia. Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, s-a deplasat la Burgas, la locul atentatului, anunţă presa de la Sofia. Atentat dejucat în ianuarie Atentatul de astăzi a readus în atenţie informaţiile de la începutul anului, referitoare la un atac dejucat de Sofia, în primele zile ale lunii ianuarie, care viza un autocar ce urma să transporte turişti israelieni într-o staţiune se schi. Bomba a fost găsită în maşina ce avea să îi ducă pe turişti de la graniţa turcă într-o staţiune din Bulgaria, potrivit televiziunii pubice israeliene. Israelul şi-a exprimat temerea că mişcarea Hezbollah ar putea comite atentate împotriva evreilor din alte state, cu ocazia împlinirii a patru ani de la asasinarea comandantului militar al Hezbollah, Imad Mughniyeh, operaţiune atribuită serviciilor secrete israeliene, Mossad, scrie "Jerusalem Post".