Bulgaria după alegeri: Care este răul cel mai mic

Bulgaria după alegeri: Care este răul cel mai mic Alegeri 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Întrebarea este mai dificilă decât în Hamlet pentru că nu este o dilemă existențială, ci politică, a cărei rezolvare afectează milioane de vieți – dacă parlamentarismul va reveni sau va continua să fie absent.

Liderii politici bulgari s-au ascuns însă de orice întrebări și răspunsuri, nu doar în noaptea de după vot, ci și a doua zi. Deși rezultatele din 2 aprilie nu au fost o surpriză, deoarece agențiile sociologice au prezis un final între GERB-SDS și „Continuăm schimbarea” - „Bulgaria Democrată” (PP-DB) cu săptămâni înainte.

În lumina alegerilor locale, când primele două forțe politice vor fi într-o competiție acerbă pentru primari și consilieri municipali, combinarea într-un guvern ar fi o autodistrugere rapidă, mai ales pentru una dintre ele. Dar chiar dacă nu reușesc să-l facă, le va aduce tot puncte negative, care se vor reflecta din nou într-o pierdere de voturi, dar poate și în contradicții interne în coaliție. Care ar fi răul mai mic și care ar fi răul mai mare? Sau rezultatul este un cabinet susținut de cele două coaliții, dar fără politicieni în el, sau un guvern al GERB susținut de ceilalți fără PP-BD.

Sofia (nu) este Bulgaria

În cele trei regiuni ale capitalei, coaliția PP-DB a învins partidul lui Boiko Borisov, conduce cu peste 4% în orașul Plovdiv și are un avans de mai puțin de 1% în Ruse (25,22% față de 24,29). Coaliția celor două forțe politice a demonstrat că în politică 2 plus 2 nu e întotdeauna 5, întrucât împreună au mai puțin decât separat la alegerile din 2 octombrie 2022. Atunci „Bulgaria Democrată” a obținut 7,45 la sută sau 186.528 de voturi, iar „Continuăm Schimbarea” - 20,20 la sută sau 506.099, iar astăzi PP-DB au câștigat 619.592 de voturi sau 24,54% cu aceeași prezență scăzută la vot, potrivit dnevnik.bg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul lui Borisov este puternic înrădăcinat în administrația locală, iar păstrarea unora dintre aceste poziții - acum aproape toate centrele regionale aparțin GERB - înseamnă mult. În primul rând, partidul va păstra numirile cadrelor sale și, prin urmare, și alegători siguri (plus familiile acestora) pentru încă patru ani. În al doilea rând, va proteja afacerile legate de primarii și consilierii săi, întrucât vor continua să își împartă porțiile de achiziţii publice. Consecințele vor fi: întărirea feudalizării municipiilor.

„Toți împotriva GERB” nu mai funcționează

Chiar dacă hegemonia GERB la Sofia, consolidată din 2005, este distrusă, acest lucru nu va schimba radical situația – deși va fi un semn puternic. Motivul este că o pătrundere în celelalte centre regionale va fi mai mult decât dificilă nu numai din cauza înrădăcinării GERB, ci și din cauza ascensiunii formațiunii „Renașterea”. Partidul lui Kostadin Kostadinov a urcat pe locul trei la aceste alegeri și este singura forță politică care a înregistrat constant o creștere la ultimele cinci alegeri parlamentare.

În doar doi ani, „Renașterea”, care a primit 2,45 la sută la alegerile din aprilie 2021, are astăzi 14,15 la sută, iar alegătorii săi au crescut cu aproape 103.000 față de penultimele alegeri din octombrie anul trecut. O expansiune vizibilă mai ales pe fundalul războiului Rusiei în Ucraina și al intensificării atacurilor hibride rusești în Bulgaria. Un sondaj la ieșirea de la urne realizat de Gallup International pentru Nova TV a arătat că aproximativ o treime din voturile primite în plus au venit de la alegătorii care au votat anterior pentru „Continuăm Schimbarea”.

Acest lucru arată că GERD are resurse ascunse. La Varna, de exemplu, partidul lui Kostadinov este al treilea și rămâne în urma PP-DB cu aproximativ 7%. Dacă în toamnă își desemnează propriul candidat la funcția de primar, probabil că la balotaj aceste voturi vor merge pentru omul de la GERB. Multe voturi din cel de-al 48-lea parlament au arătat că s-a stabilit un spirit de cooperare fructuoasă între „Renașterea” și GERB, deși unii privesc la steaua Kremlinului, iar ceilalți la stelele de la Bruxelles. „Renașterea” este a treia forță politică la Sofia, ceea ce face, de asemenea, mai puțin previzibil rezultatul unui balotaj în toamnă.

În acest moment, consilierii municipali ai GERB sunt într-un bloc împreună cu cei de la VMRO și Ataka și asigură astfel dominația în deciziile autorităților locale. Practica a arătat că, în numele puterii și consumului, formațiunea „Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei” nu are nimic împotriva cooperării cu partidele care sunt dezvoltarea anti-europeană a Bulgariei.

Să nu-l uităm pe președinte

De data aceasta, se pare că președintele Rumen Radev nu va prelungi luni de zile înmânarea mandatelor, așa cum a făcut data trecută. El poate veni oricând cu cel puțin două argumente pentru a se grăbi: „Societatea așteaptă ca politicienii să fie raționali și un guvern stabil, după ce guvernul interimar a făcut față unor sarcini atât de grele!” sau „Am făcut destul ca să vă fie ușor ultima dată!”. Tot va avea dreptate, cine l-ar putea bănui că dorește să zădărnicească și încercările viitoare. În timp ce a început cu înmânarea mandatelor, șeful statului își consolidează pozițiile - numește ambasadori la discreția sa și își trimite în liniște ministrul de externe din guvernul interimar, pe Nikolai Milkov, ca ambasador la NATO.

Acești politicieni care cred că nu este nicio problemă să se meargă la încă o rundă de alegeri parlamentare, împreună cu cele locale, nu își riscă propriul viitor politic, ci pe cel european al Bulgariei. Dacă somnul rațiunii continuă, singurii câștigători vor fi președintele Radev și “Renașterea”. (Rador)