Evenimentul Zilei > International > Bulgaria. De ce vrea Borisov o deschidere completă cu o lună înainte de alegeri
Bulgaria. De ce vrea Borisov o deschidere completă cu o lună înainte de alegeri

Bulgaria. De ce vrea Borisov o deschidere completă cu o lună înainte de alegeri

KAPITAL. „Restaurantele trebuie să se deschidă pe 1 martie. Nu mai avem ce discuta pe acest subiect”. Boiko Borisov a folosit recent aceste cuvinte pentru a ordona ministrului sănătății ce trebuie făcut. „Până atunci valul trebuie să fi trecut (...) Și nouă ne lipsesc restaurantele, și oamenilor, dar trebuie să așteptăm două săptămâni”.

Premierul a făcut această prognoză aproape simultan cu un interviu cu inspectorul-șef din sănătate, Anghel Kunchev, la postul public de radio, în care a spus că nu există perspective pentru deschiderea în curând a localurilor și că aceasta depinde de evoluția numărului de cazuri. Premierul a ordonat încheierea celui de-al treilea val în două săptămâni, dar, potrivit lui Kuncev, punctul culminant va fi probabil la sfârșitul lunii martie – chiar înainte de alegeri.

Acestea sunt cele două puncte de vedere cu privire la gestionarea epidemiei – politic și al experților, iar ciocnirea dintre cele două va determina ce se va întâmpla în februarie, martie, precum și începutul primăverii. Din punct de vedere politic, există un risc serios, dacă restricțiile rămân, să existe o pierdere de voturi pentru cei aflați acum la putere în Bulgaria. Din punctul de vedere al experților, există riscul ca noile variante ale coronavirusului să provoace un val mai puternic al epidemiei decât în noiembrie și decembrie.

Care dintre cei doi, Borisov sau Kuncev, face o predicție corectă privind epidemia, până acum nu se poate spune. Din păcate, nu este pe deplin sigur că toate măsurile vor fi anulate de la începutul lunii martie. În acest moment, singurul lucru sigur este că, începând cu 21 ianuarie, cazurile din Bulgaria sunt din nou în creștere.

Există (cel puțin) două scenarii pentru evoluția epidemiei de acum încolo în Bulgaria:

Cazurile vor continua să crească în mod constant în următoarea lună, cel puțin, iar apoi să scadă treptat. Aceasta este cea mai optimistă variantă posibilă. Dacă al treilea val nu va fi atât de acut, sistemul de sănătate nu se va prăbuși ca în decembrie, iar situația va fi previzibilă și gestionabilă.

Va fi un salt puternic în următoarele săptămâni, urmat de un declin rapid până la sfârșitul lunii martie. Această variantă înseamnă o repetare a situației de la sfârșitul anului 2020 și riscul ca situația să nu poată fi gestionată în alt mod decât cu măsuri restrictive noi și serioase.

Numai în sectorul hotelier și în cel al restaurantelor, anul trecut au fost angajate 183.000 de persoane. Cel puțin 50.000 dintre acestea au lucrat pe bază de contract în restaurante, cluburi și baruri, potrivit datelor oficiale. Cei angajați într-un alt mod, să spunem, sunt probabil la fel de mulți. La cei afectați de închiderea instituțiilor ar trebui să se adauge și unii dintre părinții studenților care nu înțeleg de ce este nevoie să rămână acasă copiii lor.

Din punct de vedere politic, acesta este un serios rezervor de oameni nemulțumiți. La ultimele alegeri parlamentare, de exemplu, diferența în numărul de voturi între GERB și Partidul Socialist Bulgar (BSP) a fost puțin peste 190.000. Pe scurt, este extrem de important pentru Borisov ca în lunile următoare să nu existe grupuri mari de oameni nemulțumiți. Probabil din acest motiv, el prevede anularea practic a tuturor măsurilor restrictive. De luni, guvernul a ordonat întoarcerea a 40.000 de elevi la cursuri, iar de la începutul lunii martie, dacă situația nu va fi din nou dramatică, vor reveni în clase și ceilalți.

Dacă vor deschide și restaurantele atunci, toate restricțiile vor fi ridicate.

Din punct de vedere politic, acest lucru poate fi bun, dar din punctul de vedere al gestionării epidemiei, este posibil să conducă la o creștere a celor infectați. În următoarea lună și jumătate, Bulgaria nu are cum să vaccineze nici măcar un procent din ceea ce este necesar pentru a controla epidemia. Cât de puternică va fi creșterea depinde în mare parte de reacția oamenilor – controlul real al epidemiei depinde nu atât de măsurile formale impuse de stat, cât de modul în care majoritatea oamenilor își impun singuri restricțiile.

Totuși, problema este că, având în vedere că noua versiune a coronavirusului este mai contagioasă, necesită măsuri mai diferite decât până acum. Pe măsură ce oamenii învață, cazurile vor crește din nou. Există multe speculații în cercurile politice că Boiko Borisov își dorește aproape în mod deliberat ca vârful celui de-al treilea val să fie în preajma alegerilor. Desigur, acest lucru nu este adevărat, dar indiferent de motive, GERB are avantaje din aceste consecințe. După cum puteți vedea în acest text, alegerile într-un moment de răspândire mare a bolii, respectiv participarea scăzută la vot au mai multe efecte:

Partidele fără nuclee dure, cum ar fi cel al lui Slavi Trifonov sau Maia Manolova, pot avea un scor mai mic.

Cu toate acestea, aceasta nu este o veste bună pentru BSP, pentru că electoratul său va avea cele mai mari îngrijorări cu privire la mersul la vot și riscul de infectare. Pentru partidele mici, cu nuclee dure, precum VMRO, însă, acest lucru este bun deoarece reduce pragul de intrare în parlament.

Din toate acestea – din ridicarea măsurilor și din organizarea alegerilor cu un nivel ridicat al celor infectați – GERB are un câștig politic direct. Riscul este ca situația să scape din nou de sub control sau costul să fie creșterea numărului de infectați și morți. (Rador)

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/01/15/4175142_naistina_li_shte_ima_pulno_otvariane_mesec_predi/