Bulgaria ar putea depăși România. Care e secretul

Bulgaria ar putea depăși România. Care e secretulBulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Bulgaria ar putea depăși România din punct de vedere economic, pe baza a trei obiective, dintre care două sunt comune, dar unul pare să fi fost abandonat de țara noastră.

Este vorba despre intrarea Bulgariei integral în Schengen, în OCDE şi în zona euro, care, împreună, vor garanta dezvoltarea economiei bulgare, potrivit lui Petko Nikolov, ministru interimar al Economiei.

Bulgaria, Schengen și Euro

De exemplu, beneficiile din ridicarea verificărilor terestre se pot ridica la 1,3 miliarde de leva pe an, arată Nikolov.

Reporter: Dezbaterea „pentru” sau „împotriva” euro a devenit din nou şi mai aprinsă. Va deveni Bulgaria membră a zonei euro, domnule Nikolov?

Petko Nikolov: Categoric, da. Introducerea monedei euro va fi o dovadă a aprofundării integrării europene a Bulgariei. Printre beneficii se numără creşterea nivelului de rating al ţării. Moneda unică va reduce costurile de tranzacţie ale mediului de afaceri, va avea un efect pozitiv asupra investiţiilor străine.

Vreau să subliniez că, în condiţii de criză, politica monetară europeană puternică are la dispoziţie instrumentele necesare pentru a controla inflaţia în statele din zona euro şi de a o menţine la un nivel scăzut. În acelaşi timp, Banca Centrală Europeană (BCE) realizează o supraveghere a sistemului bancar şi, astfel, garantează rezilienţa acesteia.

Guvernul interimar de la Sofia a continuat munca intensă privind pregătirea practică a Bulgariei pentru aderarea la zona euro. Am probat şi proiectul Legii privind introducerea monedei euro, la şedinţa Consiliului de Miniştri.

Riscurile aderării la Euro pentru Bulgaria

Reporter: Există în lege măsuri care să protejeze oamenii de încercări de speculaţii?

Petko Nikolov: Da, există măsuri de protecţie a consumatorilor. Acestea includ cerinţe pentru calcularea corectă a preţurilor din leva în euro, indicarea preţurilor pentru bunuri şi servicii în ambele monede. Pentru mine, în calitate de ministru, este important ca tranziţia de la leva la euro să se realizeze lin şi informat, pentru ca avantajele din aderare să poată fi resimţite de toată lumea.

Acest proces trebuie să fie transparent şi corect. Un rol important în acest sens îl are şi Comisia pentru Protecţia Consumatorului, care va urmări respectarea obligaţiilor comercianţilor cu privire la calcularea corectă şi indicarea în ambele monede a preţurilor.

Pentru a se asigura protecţia consumatorului, au fost incluse o serie de măsuri concrete - supravegherea practicilor comerciale, verificări şi mecanisme de reacţie rapidă în cazul în care se constată nereguli. Comisia pentru Protecţia Consumatorului va oferi acestora informaţii clare, exacte şi în timp util cu privire la principiile, regulile şi procedurile de prezentare a preţurilor pentru bunurile şi serviciile cărora le sunt destinate.

Petko Nikolov

Petko Nikolov / sursa foto: https://www.gov.bg/

Cum se descurcă Sofia cu inflația

Reporter: Bulgaria trebuie să îndeplinească şi criteriile legate de inflaţie.Vom reuşi oare?

Petko Nikolov: În momentul de faţă, acoperirea criteriilor legate de inflaţie rămâne o provocare pentru Bulgaria, iar pentru atingerea acestora sunt necesare eforturi. Remarcăm faptul că, potrivit ultimelor date, Institutul Naţional de Statistică (INS), pentru a treia lună consecutiv, raportează o deflaţie. Inflaţia anuală pentru luna iunie este de -0,2%, iar inflaţia anuală este de 2,5%. Prin urmare, ne aşteptăm ca până la sfârşitul anului să ducem la îndeplinire şi acest criteriu.

Reporter: Există opinii că, până la sfârşitul acestui an, Bulgaria va adera la Schengen şi pe cale terestră. Care vor fi beneficiile pentru Bulgaria?

Petko Nikolov: Potrivit unui raport al Academiei Bulgare de Ştiinţe (BAN), elaborat la cererea Ministerului Economiei şi Industriei, pierderile directe din faptul că Bulgaria nu este în Schengen şi terestru se ridică la 845,2 milioane de leva pe an.

În cazul aderării, beneficiile se pot ridica la 1,3 miliarde de leva, adăugându-se 544,9 miliarde de leva pierderi din timpul irosit cu staţionarea transportului de mare tonaj.

Circa 350 de mii de zile câştigate şi cele 34,9 mii de leva pentru acestea din salarii lunare şi timp nepierdut al cetăţenilor din spaţiul Schengen care vizitează Bulgaria, ar duce la potenţiale efecte financiare de 121,6 milioane de leva şi venituri la bugetul de stat din impozite datorate de 147,2 milioane de leva. Astfel, efectul poate să fie de 1,7 miliarde de leva pe an.

Beneficiile Schengen

Rezultatele pozitive din aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen nu se reflectă o singură dată, ci se vor intensifica odată cu integrarea economică tot mai puternică între statele europene. Aceasta înseamnă că amănarea va fi motivul uor avantaje ratate, fapt datorită căruia aderarea este o prioritate-cheie.

Iată de ce evaluăm ca fiind deosebit de pozitiv faptul că Ungaria a spus că una dintre priorităţile preşedinţiei sale este tocmai aderarea terestră a Bulgariei şi României la Schengen.

Nu întâmplător, aderarea noastră cu drepturi depline la Schengen, la OCDE şi la zona euro, sunt printre cele mai importante premise ca economia bulgară să continue să se dezvolte şi să obţinem o creştere economică mare.

„Visul” OCDE

Reporter: Aţi amintit de OCDE, unde au ajuns negocierile Bulgariei de aderare în aşa-numitul "Club al bogaţilor", cum este cunoscută organizaţia?

Petko Nikolov: Ministerul Economiei şi Industriei este printre cele mai angajate instituţii în procesul de aderare al Bulgariei la OCDE. Responsabiltăţile noastre sunt legate de guvernarea corporativă, comerţul şi politica cosumatorilor. În luna mai, Bulgaria a primit o evaluare bună privind recenziile tehnice de la comitelele sectoriale ale OCDE.

Ministerul Economiei are un rol principal în patru şi funcţii de parteneriat în nouă dintr-un total de 25 de evaluări tehnice ale Bulgariei. În anul 2024 vor ave loc în total 41 de evaluări, 12 dintre acestea sunt deja finalizate. Se aşteaptă ca toate să fie finalizate până la sfârşitul anului 2025.

Aderarea Bulgariei la OCDE este o prioritate naţională principală, care este influenţată de dinamica contextului de politică internă. Acesta este un stimulent suplimentar de accelerare a procesului, pentru că primirea Bulgariei în oragnizaţie se bucură de un sprijin politic consecvent din partea tuturor guvernelor şi parlamentelor.

Investițiile din Bulgaria, afectate de instabilitatea politică

Reporter: Alegerile frecvente din ultima perioadă influenţează oare investiţiile în Bulgaria?

Petko Nikolov: Mai degrabă, da. Dar chiar dacă suntem un guvern interimar, lucrăm intens pentru atragerea investitorilor străini şi pentru crearea condiţiilor pentru afaceri în toate regiunile ţării.

Politica noastră este orientată către stimularea investiţiilor în tehnologia high tech, inovaţii şi noi tehnologii, către o industrie eficientă din punct de vedere al resurselor şi cu emisii reduse de carbon.

Acordăm o atenţie deosebită dezvoltării uniforme a tuturor regiunilor din ţară şi atragerii de investiţii în activităţi cu valoare adăugată mare. Europa are la dispoziţie toate premisele pentru a deveni unul dintre liderii din sectorul high tech, iar Bulgaria în sectoarele mecatronică, electronică şi microelectronică poate avea un rol important.

Cine e interesat de industria din Bulgaria

Reporter: Există interes pentru zonele industriale?

Petko Nikolov: În zonele industriale de stat, doar în ultimele două luni, au fost atraşi patru investitori noi cu proiecte în valoare totală de aproape 40 de milioane de leva. Au loc negocieri cu mai mulţi investitori, cei mai mari dintre ei sunt companii din Germania, Abu Dhabi, Turcia, precum şi din Bulgaria.

Investiţiile a doar două dintre aceste companii sunt în valoare totală de peste 155 de milioane de leva şi vor deschide peste 500 de locuri de muncă noi. În parcul industrial Sofia - Bojurişte sunt şi două conctracte definitivate de investiţii de companii bulgare mici şi mijlocii în valoare totală de aproape 10 milioane de leva.

Acestea sunt poriecte reale, prin care se crează locuri de muncă noi. Cred că sinceritate că Bulgaria este un loc bun pentru inestiţii, dar lucrăm pentru a îmbunătăţi condiţiile de afaceri şi pentru a stimula competitivitatea companiilor bulgare.

Schengen

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Strategia Naţională Industrială

Reporter: Ce va conţine Strategia Naţională Industrială în curs de elaborare?

Petko Nikolov: Ministerul elaborează Strategia Naţională Industrială cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta cuprinde două sectoare cheie din industrie - de prelucrare şi de extracţie. Vor fi avute în vedere acţiunile necesare pentru tranziţia verde - reducerea emisiilor de carbon, îmbunătăţirea digializării în producţie, îmbunăţăţirea eficienţei energetice şi a resurselor, introducerea unor modele inovatoare şi circulate de producţie etc.

Obiectivul viitoarei strategii este crearea unor condiţii de dezvoltare a industriei într-un mod nou, modern şi inovator, cu folosirea mai eficientă a resurselor şi energiei. Dar orice obiective ne-am propune, nu le putem atinge fără dezvoltarea potenţialului uman. Cadrele pregătite şi de înaltă calificare sunt soluţia pe termen lung pentru a face faţă principalelor provocări care stau în faţa mediului de afaceri.

Pe termen mediu, avem în vedere desfăşurarea unor programe intense pentru învăţământul dual, îndreptate prioritar către regiuni în care este necesară înfiinţarea de noi locuri de muncă, dar şi spre cele care îşi schimbă profilul economic.

Bulgaria, afectată de scăderea economiei din Europa

Reporter: Există o scădere în exporturile Bulgariei din cauza încetinirii economiilor europene. Cum decurge căutarea de noi pieţe?

Petko Nikolov: Da, există o scădere. Tocmai pentru aceasta, una dintre principalele noastre sarcini în aceste luni a fost să activăm cooperarea economică externă şi să găsim pieţe noi pentru businessul bulgar. Avem în vedere comisii interguvernamentale, la care să dezbatem priorităţi cu terţe state din afara UE.

Aici ar trebui să amitesc că, pentru prima dată în ultimii zece ani, a fost organizată o sesiune a Comisiei bulgaro - vietnameze pentru cooperare comercială, economică şi ştiinţifico - tehnică. În cadrul acesteia am semnat un proces - verbal, iar astfel se pun bazele unei dezvoltări bune a relaţiilor economice. Cu Ungaria am vorbit despre posibilitatea de a organiza în cel mai scurt timp o şedinţă a Comisiei interguvernamentale bilaterale.

Este în curs de organizare şi primirea unei delegaţii japoneze de afaceri, care va ajunge în Bulgaria în luna octombrie. Echipa ministerului este direct angajată şi cu migraţia forţei de muncă şi găsirea cadrelor de înaltă calificare din terţe state.

Este elaborat un plan de acţiune în domeniul migraţiei forţei de muncă în anul 2024 - cu propuneri ale mediului de afaceri pentru măsuri concrete pentru iniţiative legislative şi proceduri admnistrative. Serviiile pentru Comerţ şi Afaceri Economice de pe lângă ambasadele şi consulatele Bulgariei în străinătate vor fi de asemenea incluse în atragerea de cadre calificate.

Cât de bine stă Bulgaria la industria de apărare

Reporter: Industria de apărare pare a fi într-o stare foarte bună. Aşa stau cu adevărat lucrurile?

Petko Nikolov: Da, aşa este. Politica Ministerului Economiei şi Industriei este îndreptată către un sprijin intens şi stimularea cooperării transfrontaliere a sectorului de apărare. Raportăm o creştere de 30% a exporturilor în anul 2023, comparativ cu ultimii doi ani. Acest lucru se datorează unei calităţi bune şi preţului competitiv al produselor bulgare şi sprijinului statului.

Întreprinderile bulgare de apărare sunt inovative, de înaltă tehnologie şi competitive. Companiile bulgare participă intens la licitaţii ale NATO şi structurile acesteia. Doar pentru anul trecut, acestea au avut contracte în valoare de peste 40 de milioane de euro pentru cele două cele mai mari agenţii ale NATO - pentru comunicaţii şi informatică (NCIA) şi pentru mentenanţă şi aprovizionare (NSPA). Aceste rezultate arată că firmele bulgare pot îndeplini pe deplin criteriile şi aşteptările înalte ale UE.

Pentru a se garanta competitivitatea şi durabilitatea domeniului apărării, este nevoie de o nouă abordare către inovaţii şi în mod special către aşa-numitele tehnologii revoluţionare. Trebuie să existe o cooperare mai strânsă între cetăţeni, militari şi comunităţile de cercetare şi inovare. Bulgaria trebuie să folosească priorităţile de care dispune deja industria de apărare din ţară, care este specializată pe producţia de arme de tir, muniţii, sisteme de comunicare, mijloace tehnice de protecţie blindate, echipamente optice etc.

(Articol de Victoria Bocevska, 24Chasa; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)