Bugetarii sunt „regii” banilor! Salarii foarte mari pentru angajații de la stat
- Ionel Sclavone
- 6 martie 2020, 11:00
Salariile bugetarilor au crescut, în 2019, cu până la 25%, comparativ cu ceea ce se petrece în mediul privat. Acest lucru a fost posibil și datorită unor legi speciale, astfel că în zona bugetară, salariul mediu brut ajunge în prezent la 7.100 de lei, cu 2.000 de lei mai mare decât în economia privată. Doar în industria IT întâlnim venituri comparabile cu cele din sistemul bugetar.
Majorările salariale de la stat, mai consistente decât cele din mediul privat, i-au făcut pe lucrători să se reorienteze spre sistemul bugetar. Lucru de înțeles, având în vedere că pe lângă salariul consistent, un bugetar mai are și alte beneficii, diverse sporuri, bonuri de masa, tichete de vacanță și, nu în ultimul rând stabilitatea pe post. Se știe că un funcționar public, odată angajat, este foarte greu de concediat, conform prevederilor legale.
Interesul crescut pentru slujbele la stat rezultă și din numărul numărul accesărilor pe care le are portalul posturi.gov.ro, pe care sunt afișate toate locurile de muncă din sistemul bugetar, care se situează în jur de 210 milioane de vizualizări.
Conform informațiilor publicate de Comisia Naţională de Prognoză numărul angajaților la stat ajunge la aproape un milion (960.000 de persoane), aproximativ 25% din numărul salariaților din sectorul privat. Statistica nu i-a luat în calcul și pe lucrătorii din Apărare, Ministerul de Interene și din serviciile secrete.
Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în sistemul bugetar, în economia privată, salariile medii ajung la 7.700 de lei în industria IT, în vreme ce în alte domenii, precum industria textilă, acestea sunt și de patru ori mai mici. În 2019, salariile au crescut în acele zone care se confruntă cu deficit de forță de muncă, precum producția și retailul, însă nivelul lor a ajuns la jumătatea veniturilor din sistemul bugetar. În luna decembrie, în aceste domenii a fost înregistrat un câştig mediu net de 3.340 de lei.