Evenimentul Zilei > Social > Bugetarii îşi vor cere azi sporurile din stradă
Bugetarii îşi vor cere azi sporurile din stradă

Bugetarii îşi vor cere azi sporurile din stradă

Sindicaliştii afiliaţi Cartel Alfa şi nu numai pichetează astăzi, de la ora 11.00 până la ora 13.00, sediile prefecturilor din toată ţara şi apoi sediile Ministerului Muncii, ale PDL şi PSD.

Nemulţumirile lor se leagă de patru articole din ordonanţa guvernamentală, privitoare la tăierea salariului de merit, a fondului de premiere, a indemnizaţiilor de con du cere şi la obligaţia ordonatorilor de credite de a reduce cheltuielile de personal. Bugetarii ameninţă cu declanşarea conflictului colectiv de muncă.
 
Ministrul muncii, Marian Sârbu, doreşte continuarea dis cuţiilor cu sindicaliştii pe cele patru puncte ale ordonanţei, în cursul acestei săp tămâni. „În contextul economico-financiar actual, reprezentanţii buge tarilor par să fie preocupaţi de păstrarea locurilor de muncă mai mult decât de păstrarea unor sporuri. Cu excepţia a patru articole, textul ordonanţei se îndreaptă spre finalizare”, se arată optimist Sârbu, citat de Mediafax.

Cu toate că nu sunt afiliaţi Confederaţiei Cartel Alfa, membrii Federaţiei Educaţiei Naţionale au hotărât să iasă în stradă alături de colegii lor de la celelalte grupări sindicale din învăţământ. Pe lângă nemulţumirile privind sporurile salariale, sindicaliştii din educaţie, care s-au întâlnit săp tămâna trecută la Consiliul Na ţional al Federaţiei „Spiru Haret”, cer şi regândirea des centralizării sistemului de în vă ţământ, astfel încât şcolile să nu intre în administrarea directă a pri măriilor.