Ministerul Sănătăţii este prima instituţie de stat din România care s-a conformat deciziei Guvernului privind reducerea numărului de bugetari. Numai că actuala reorganizare nu a redus nici măcar posturile adăugate suplimentar anul trecut.
Ministerul Sănătăţii este prima instituţie a statului care s-a conformat deciziei privind reducerea numărului de bugetari. O măsură în acest sens a fost aprobată şi înseamnă eliminarea a 28 de posturi vacante.
Reducerea numărului de bugetari: doi pași înainte, unul înapoi
Reamintim că Guvernul a decis eliminarea a 200.000 de posturi vacante din sistemul bugetar. Măsura este prevăzută într-o hotărâre de guvern (HG nr. 817/2023), publicată miercuri în Monitorul Oficial.
În cazul Ministerului Sănătăţii, actul normativ reduce numărul maxim de posturi, inclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului, de la 449 la 421.
Dintre posturile eliminate, 16 sunt la Direcţia de monitorizare implementare spitale regionale. 12 posturi sunt aferente cabinetelor secretarilor de stat.
Eliminarea acestor posturi este o măsuri prevăzută în ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 34/2023. Se referă la măsurile fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Doar că, la ultima reorganizare a Ministerului Sănătăţii, care a avut loc în 2022, când numărul maxim de posturi din ministerul a fost crescut de la 384 la 449, iar numărul secretarilor de stat, de la 5 la 6. Adică un plus de 65 de bugetari anul trecut și o reducere de mai puțin de jumătate - 28 - anul acesta, potrivit Stiripesurse.ro.
România, campioană la numărul de bugetari
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni despre supradimensionarea aparatului bugetar. Funcţionarul a precizat că ”suntem pe locul al doilea în UE. Aparatul bugetar are ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%.
Ministrul a vorbit despre supradimensionarea aparatului bugetar. La fel, a atras atenţia şi la modul în care au crescut ca ritmicitate aceste categorii de cheltuieli. Suntem pe locul al doilea în UE.
Ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări. Să nu fiu criticat. Dar asta spune multe despre cheltuieile de personal. 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuieli anual. Mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa social, sau cele 110 miliarde la pensii”, a spus oficialul.
Ministrul Finanţelor a declarat, la Prima News, că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de guvernanți. ”Nu va creşte. Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal. 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”, a precizat Boloş.