Evenimentul Zilei > Politica > Buget 2020. Guvernul salvează ROMATSA. Orban prezintă bugetul pe 2020 – LIVE VIDEO
Buget 2020. Guvernul salvează ROMATSA. Orban prezintă bugetul pe 2020 – LIVE VIDEO

Buget 2020. Guvernul salvează ROMATSA. Orban prezintă bugetul pe 2020 – LIVE VIDEO

Guvernul se întâlnește la această oră pentru o primă lectură a bugetului pe anul 2020.

UPDATE – „Am luat decizia de a convoca ședința de guvern astăzi, la ora 9:00, din mai multe considerente. Primul considerent este cel legat de situația în care ne găsim datorită unui titlu executoriu, în baza unei decizii luate de o curte arbitrală, de ICSID, în speţa, știți, frații Micula împotriva statului român. Pe scurt, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deținute de frații Micula, curtea arbitrală a ICSID a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari, în 2013. Suntem la finele anului 2019.

Până în prezent, autoritățile statului au ignorat această obligație de plată, sigur, invocând diferite pretexte. A existat și o decizie a Comisiei Europene legate de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situația în care ne găsim este o situație extrem de gravă. La ora actuală, ROMATSA se găsește într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană, din cauza lipsei resurselor financiare. Condițiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european. Sunt condiții foarte stricte, iar printre condițiile pentru a putea menține această certificare ROMATSA trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar.

Ca urmare a deciziei luate de ICSID, frații Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanța din Belgia a decis, practic, să nu permită Eurocontrol să finanțeze ROMATSA, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de ROMATSA de dirijare a traficului aerian. În momentul de față, suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care, practic, e reținută ca urmare a deciziei instanței din Belgia și care ar fi trebuir transferată către ROMATSA este de 278 de milioane.

Practic, ROMATSA trăiește numai din niște rezervă și a fost lipsită de finanțarea curentă, care reprezintă adevăratul suport pentru funcționarea ROMATSA. Pe 24 este termen de judecată și, în cazul în care se menține decizia luată de instanța din Belgia, există un risc major ca ROMATSA să rămână fără resurse financiare și să nu mai poată să își păstreze certificatul de furnizor de servicii. Trebuie să știți că ROMATSA, practic, dirijează traficul aerian, acordând servicii pentru peste un milion de zboruri anual. Mai ales după evenimentele din Ucraina, o mare parte din curse au fost dirijată deasupra spațiului aerian românesc, iar ieșirea din funcțiune a ROMATSA, adică pierderea certificatului de furnizare de servicii creează o problemă nu numai națională, ci o problemă la nivel european.

A doua problemă majoră, pe care o avem, este apariția unui titlu executoriu în România, în baza căruia, practic, au început să fie atacate, sigur, conturile Ministerului Finanțelor”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.


Guvernul s-a reunit vineri dimineață pentru o primă lectură asupra bugetului pe anul 2020.

 


„Recunosc că evaluăm și posibilitatea, în cazul în care timingul și modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, există și această posibilitate. E posibil să convoc ședință de Guvern vineri. În cazul în care voi convoca ședința de Guvern vineri vom avea cel mai probabil o primă lectură a bugetului”, declara Ludovic Orban, joi.

Premierul va purta negocieri cu liderii grupurilor parlamentare, urmând ca la finalul acestora să decidă dacă trimite legea bugetului în Parlament sau vine încă o dată în plenul reunit pentru angajarea răspunderii.