Budapesta trebuie „să NU cedeze ȘANTAJULUI” UE

Budapesta trebuie „să NU cedeze ȘANTAJULUI” UE

Fidesz şi guvernul ungar au prezentat o propunere de rezoluţie parlamentarilor de la Budapesta care cere guvernului să reziste la presiunile UE.

Guvernul trebuie „să nu cedeze şantajului” în cazul raportului „fraudulos” şi „defăimător” al eurodeputatei ecologiste Judith Sargentini, potrivit căruia Ungaria riscă să încalce valorile fundamentale ale Uniunii Europene, se arată în proiectul de document, potrivit MTI citată de Agerpres.

 

Proiectul de rezoluţie a fost înaintat parlamentului de Mate Kocsis, liderul grupului partidului de guvernământ Fidesz, şi de Gergely Gulyas, şeful de cabinet al Biroului prim-ministrului ungar.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Prin adoptarea documentului, parlamentul va solicita guvernului să respingă „acuzaţiile absurde” împotriva Ungariei şi să acţioneze în mod legal împotriva raportului elaborat de eurodeputata ecologistă olandeză Judith Sargentini.

 

În proiectul de rezoluţie ar urma să se menţioneze de asemenea „că Ungaria îşi protejează frontierele”. „Vom menţine gardul şi nu vom permite să ni se ia dreptul de a ne păzi graniţele”, se menţionează în documentul citat.

 

Raportul Sargentini, se mai menţionează în proiect, pune la îndoială deciziile unui parlament ales în mod democratic în sfera sa de autoritate, trece peste puterile cu care acesta a fost învestit şi încalcă suveranitatea ţării.

 

„Respingem raportul care atacă Ungaria pentru neacceptarea migranţilor, respingerea sistemului de cote, ridicarea unui gard la frontieră legal şi incriminarea organizării imigraţiei ilegale”, se arată în documentul citat.

 

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a acuzat miercurea trecută periclitarea valorilor democratice de către Ungaria şi a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7.

 

Cu 448 voturi pentru, 197 voturi contra şi 48 de abţineri, eurodeputaţii au adoptat raportul elaborat de Sargentini, aceasta fiind prima dată când co-legislativul UE a cerut activarea aşa-numitei proceduri a articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva unui stat membru al Uniunii Europene.

 

Raportul Sargentini detaliază o listă lungă de „îngrijorări” referitoare la încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în presă, în cadrul universităţilor, împotriva minorităţilor, a migranţilor, dar şi în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei.