Evenimentul Zilei > Social > Bucureştiul, sub stare de asediu. Vremea rea şi greva de la Metrou, dezastrul perfect în Capitală
Bucureştiul, sub stare de asediu. Vremea rea şi greva de la Metrou, dezastrul perfect în Capitală

Bucureştiul, sub stare de asediu. Vremea rea şi greva de la Metrou, dezastrul perfect în Capitală

Prima ninsoare mai serioasă a dat peste cap circulaţia în Bucureşti, indiferent că vorbim de mijloacele de transport în comun sau autoturisme personale. Iar prognoza meteorologilor, pentru această săptămână, este îngrijorătoare. Însă, adevăratul dezastru sr putea fi mâine, când este anunţată greva de la Metrorex.

Unitatea – Sindicatul Liber Metrou susţine că merge înainte şi va declanşa miercuri greva generală pe termen nelimitat. Circulaţia trenurilor va fi oprită între orele 04.00-16.00. Decizia ar putea duce la blocarea Capitalei, având în vedere că sute de mii de locuitori folosesc acest mijlioc de transport, iar cele de suprafaţă au o viteză de deplasare mult prea mică şi nu pot face faţă afluxului extrem de mare de călători.

Sindicaliştii afirmă, însă, că sunt dispuşi în continuare la negocieri mai ales în condiţiile în care, potrivit unor informaţii difuzate în presă, conducerea Ministerului Transporturilor urmează să fie schimbată. „Suntem dispuşi în continuare la negocieri mai ales că din informaţiile difuzate în presă chiar azi (luni, n.r.) urmează a fi schimbată atât conducerea Ministerului cât şi cea executivă, condiţii în care suntem nevoiţi să aşteptăm întâlnirea cu noile organe de conducere şi apoi ne vom pronunţa dacă vom declanşa sau nu greva propriuzisă. Nu dorim să se înţeleagă faptul că refuzăm dialogul cu mass-media dar datorită situaţiei incerte nu am avut până în acest moment ce să comunicăm”, precizează sursa citată.

Greva de avertisment de la Metrou, nelegală

Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală greva de avertisment declanşată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) în data de 15.11.2018, pe motiv că USLM nu a respectat Legea dialogului social, informează luni Metrorex. „Instanţa constată nelegalitatea declarării şi declanşării grevei de avertisment în data de 15.11.2018, între orele 4.00- 6.00, la nivel de Metrorex SA. Conducerea Metrorex îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform Legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp şi în siguranţă este prioritară”, subliniază Metrorex.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săptămâna trecută, potrivit Agerpres, că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, metroul Bucureşti nefiind construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.

„Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou”, a subliniat Şova.

 

Maşini avariate, copaci căzuţi pe carosabil şi haos pe aeroporturi

Prima ninsoare căzută în Bucureşti a determinat autorităţile din Primăria Municipiului Bucureşti să convoace, ieri dimineaţă, Comandamentul de iarnă, în cadrul căruia Gabriela Firea s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte modul în care vor fi gestionate, anul acesta, problemele ridicate de venirea sezonului rece. „A fost primul episod de iarnă. Să fim foarte bine pregătiți așa cum s-a întamplat și în anii trecuți. Să avem stocuri pregătite și utilaje, producerea poleiului, trebuie să intervenim și astăzi și mâine (luni şi marţi, n.red)”, a declarat edilul şef al Capitalei.

În Capitală, echipajele ISU București-Ilfov au intervenit, de duminică noapte și până luni la ora 7.00, în 28 de situații cu probleme generate de ninsoare. Cele mai multe au vizat copaci căzuți pe stradă sau pe mașini, numărul autoturismelor avariate ridicându-se la 19. Totodată, pe aeroporturile bucureștene s-au înregistrat întârzieri la decolarea aeronavelor, pentru degivrare.

 

Miercuri şi joi se întorc ninsorile

O nouă prognoză specială, emisă de meteorologi pentru Capitală, vorbeşte despre vreme închisă şi deosebit de rece pentru următoarele trei zile.

Bucureştenii nu vor fi ocoliţi de ploi, polei sau vânt puternic, de miercuri până joi dimineaţă fiind din nou semnalate condiţii de ninsoare. Astfel, ziua de marţi va debuta cu ceaţă, pe fondul unei vremi mohorâte şi reci. Nu vor lipsi ploile, moderate cantitativ, în a doua parte a zilei, iar noaptea vor fi condiţii de polei. Mercurul din termometre va indica o temperatură maximă de cel mult 2 grade, cea minimă fiind de minus 1 – 0 grade.

Începând de miercuri dimineaţa până joi dimineaţa la ora 8.00, vremea va fi închisă şi deosebit de rece. Ziua temporar va ploua, iar seara şi noaptea vor fi precipitaţii, la început sub formă de lapoviţă când vor fi condiţii de polei, apoi doar ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi de 1 – 2 grade, iar cea minimă va fi de minus 2 – minus 1 grad.