Bucureştiul, sufocat de bolnavii din provincie

Bucureştiul, sufocat de bolnavii din provincie

Spitalele din Capitală sunt supraaglomerate din cauza faptului că medici din provincie pasează pacienţi, pe motiv că nu-i pot trata.

Dotările slabe, teama medicilor din spitalele de provincie că ar putea fi sancţionaţi, dar şi insistenţele pacienţilor aglomerează unităţile medicale din Capitală. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au fost nevoiţi să folosească zeci de paturi pliante pentru a-i interna pe bolnavii care nu mai au loc în saloane. Cei de la Spitalul Universitar din Bucureşti sunt şi ei suprasolicitaţi, având şi câte 300 de internări pe zi. Multe cazuri ar putea fi rezolvate în spitalele judeţene

Mulţi dintre pacienţi sunt transferaţi din spitalele de provincie, unde doctorii refuză să se mai ocupe de ei. „Primim bolnavi de la mari spitale judeţene, unde doctorii susţin că nu au toate condiţiile pentru a se ocupa de ei. Cele mai multe cazuri ar putea fi rezolvate şi acolo“, consideră medicul Claudiu Turculeţ, managerul Spitalului Floreasca.

  • Spitalele judeţene din Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeş şi Ialomiţa obişnuiesc să-i trimită pe bolnavi în Capitală, înainte de a încerca să facă ceva pentru ei.

„Şi-au făcut un obicei din a ne trimite pacienţi la pachet“, critică situaţia directorul medical de la Spitalul Universitar, Cătălin Cârstoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta spune că au fost zile în care la camera de gardă s-au înregistrat şi 300 de internări. „Există o presiune, şi medicii sunt tentaţi să interneze orice bolnav ca să nu existe discuţii“, crede Cătălin Cârstoiu.

  • La Floreasca, secţiile cele mai aglomerate sunt cele de cardiologie şi medicină internă. „Am avut 70 de cazuri internate şi doar 48 de paturi disponibile“, spune Daniela Bartoş, şeful Secţiei de Medicină Internă. Spitalul dispune de 15 paturi pliante la fiecare secţie, însă acestea ar trebui folosite doar în cazuri excepţionale.

„Nu este normal ca pacienţii care ar putea fi internaţi şi în spitale de boli cronice să stea pe paturi pliante, pe holurile spitalului“, crede Bogdan Opriţa, director medical la Floreasca.

  • Cardiologul Mircea Cinteză, şeful secţiei de specialitate de la Spitalul Universitar, spune însă că supraaglomerarea spitalului are legătură cu numărul mare de locuitori pe care îi deserveşte. „Spitalul Universitar este singurul din vestul oraşului şi deserveşte 700.000 de locuitori. Situaţia este mai veche, cronică şi foarte serioasă“, comentează profesorul Mircea Cintează.

„Pacienţii nu mai au încredere în medicii din teritoriu“

  • Peste 25% dintre bolnavii internaţi în Institutul de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu“ din Capitală pot fi trataţi şi în spitale din alte centre universitare, mai apropiate de pacienţi.

„Dintotdeauna a fost aglomeraţie în institutul nostru, dar am constatat o afluenţă în plus de la începerea campaniei de «clarificări» din Sănătate. Pacienţii nu mai au încredere în medicii din teritoriu. Şi noi suntem nevoiţi să punem paturi suplimentare sau să grăbim externările. La presiunea familiilor care mai apelează la diverse relaţii sunt trimişi pacienţii la noi, chiar cu riscul de a muri pe drum“, afirmă Constantin Popa, directorul institutului.

COLEGIUL MEDICILOR

„Fenomenul este urmarea campaniei de presă“

Şeful Colegiului Medicilor din România (CMR) crede însă că fenomenul manifestat în Capitală este o urmare a campaniei de presă împotriva medicilor. „Doctorii nu mai pot rezista ameninţării pacienţilor care nu necesită internare că vor fi reclamaţi la Ministerul Sănătăţii sau în presă. Sunt manageri de spitale care internează mai nou şi cazuri sociale de teama unei anchete făcute sub camera de filmat, în urma căreia pot fi daţi afară pentru că refuză internarea. Pe de altă parte, sunt pacienţi care nu înţeleg că pot fi trataţi şi acasă sau în alte spitale şi cer să fie internaţi în centre universitare“, afirmă Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

CITIŢI ŞI:

Încă un om a murit din neglijenţa medicilor

Spitalul, ultimul drum

Palestinianul care vrea să vindece medicii români

DEZBATERILE EVZ:

Cât de bolnavă e sănătatea românească?

România, internată în stare gravă?

CAMPANIILE EVZ:

Spitalul dăunează grav sănătăţii

Şpaga din spitale