Bucureștiul este la un pas să fie întors pe dos de furia oamenilor
- Catalin Pena
- 18 aprilie 2020, 06:15
Regele Carol I, într-o scrisoare către sora sa Maria de Flandra din 28 martie 1907, dădea amănunte despre panica ce cuprinsese Bucureștiul
„Toţi îşi pierduseră capul şi panica din oraşe era de nedescris, deoarece ştirile alarmante soseau una după alta, şi se mai răspîndise şi zvonul că bandele de ţărani se îndreptau spre Bucureşti...
În ziua în care a fost panica cea mai mare în Bucureşti şi trupele au fost consemnate în cazărmi, Şcoala militară a făcut de gardă la palat; era într-o duminică...”.
Vintilă Brătianu (foto) își amintea: „Dacă această linişte nu se dobîndea aşa repede şi nu se dispunea de armata din Moldova, nu se ştie dacă organizaţia actuală de stat mai exista o zi, şi dacă Capitala ţării, de acolo de unde plecau măsurile de liniştire, nu devenea teatrul unui război civil".
„După cunoştiinţa ce aveam - scria el în continuare - dacă răscoalele s-ar fi întins Vineri şi Sîmbătă, dacă nu s-ar fi înăbuşit începuturile de răzvrătire din judeţele dimprejurul Capitalei (Dîmboviţa, Ilfov şi Prahova), duminică la 18 martie nu se poate prevedea ce s-ar fi întîmplat în Capitală.
Cei care îşi amintesc de panica din acele zile în Bucureşti, pot să-şi dea seama de efectele ce-ar fi avut cea mai mică luptă pe stradele Capitalei".
Vintilă Brătianu, cel care a introdus sintagma liberală „Prin noi înșine”, numea ce a trăit București, începând de luni, 12 martie, şi până duminică, 18 martie 1907, Săptămâna-critică.
Citește Toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric