Bucureştiul, decăzut din drepturile de oraş turistic

Un sondaj efectuat de Metro Media Transilvania arată că Bucureştiul nu face parte din preferinţele turistice ale cetăţenilor străini, dar nici ale românilor.

Cauzele interesului turistic scăzut exercitat de Capitală sunt reprezentate, în primul rând, de nivelul ridicat de poluare şi lipsa vegetaţiei. Acestea generează, în perioada de vară, temperaturi cu 3-4 grade mai ridicate decât în alte zone ale ţării.       Acelaşi sondaj evidenţiază faptul că turiştii preferă ca destinaţie a vacanţelor Delta Dunării, staţiunile balneoclimaterice, staţiunile de schi din Munţii Carpaţi, mănăstirile din Moldova, oraşele medievale din Transilvania, satele tradiţionale, vestigiile istorice şi Castelul Bran.      Statistica publicată arată că aproximativ 80% dintre români nu au călătorit în străinătate după 1990, în timp ce numai 13% dintre ei şi-ar dori ca în acest an să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării.

Potrivit studiului, 29% din românii care au fost intervievaţi au declarat că intenţionează să-şi petreacă concediul din acest an în ţară, în timp ce 45% au spus fie că nu au concediu, fie nu şi-au ales încă o destinaţie. Alţi 13% au precizat că vor merge în străinătate, dintre aceştia 8% urmând să aleagă o ţară din Uniunea Europeană.

În topul preferinţelor românilor, din punct de vedere al încrederii şi al calităţii serviciilor, se află Germania, Italia, Franţa, şi Marea Britanie. La polul opus se situează ţări ca Bulgaria, Albania şi Republica Moldova, care au imagini negative din cauza sărăciei, a instabilităţii politice şi a serviciilor turistice de slabă calitate.

În ciuda frumuseţilor şi a valorilor arhitectonice de interes turistic pe care le deţine Capitala, promovarea acestora este prost gestionată. Numai 15% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că au văzut afişe de promovare a României în afara graniţelor. 

(19:50)