România, acoperită de un strat de praf saharian. Șoferii trebuie să-și spele mașinile

Praf saharian. Sursa foto: 243666928 © Miguel Perfectti | Dreamstime.com

Valul de praf saharian a cuprins Europa, iar locuitorii din București și din țară s-au confruntat cu acest fenomen. Mașinile și suprafețele exterioare au fost acoperite de un strat de particule roșiatice. În alte state, oamenii au observat o ceață densă de culoare portocalie.

Praf saharian deasupra României

Fenomenul a lovit România de mai multe ori în ultimele luni. Cel mai recent episod a fost unul intens. Șoferii din București s-au trezit cu mașinile acoperite de un strat de praf saharian, iar situația a fost similară și în alte state europene.

ANM a anunțat încă de ieri prezența acestui fenomen. Potrivit meteorologilor, valul de praf de va îndepărta de România în următoarele ore.

„În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară”, spune ANM.

Fenomenul va mai dura câteva ore

Avertizarea Administrației Naționale  de Meteorologie arată că valul de praf saharian se va deplasa spre zona de nord-est și va ieși din România.

„Circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.  Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.  ”, conform ANM.

Sursa foto: Facebook

Praf saharian deasupra Europei. Locuitorii din Grecia, speriați de o ceață de culoare roșiatică

Grecia a fost afectată puternic de acest fenomen. Episodul a fost cel mai grav din ultimii șase ani.  Pe lângă depunerile de praf saharian pe suprafețele exterioare, grecii au observat pe cer o ceață densă de culoare roșiatică.

„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii acoperit în special insula Creta”, a afirmat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.