Bucureşti - Orașul In-vizibil

București - Orașul In-vizibil este conceptul cu care Capitala a intrat în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Conceptul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CeaC) în 2021 a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la sediul ARCUB Gabroveni.

București este un oraș al contrastelor, adesea conflictual la nivel cultural, social și urban. O mare parte din identitatea şi potenţialul oraşului sunt în prezent scufundate, uitate, nerealizate şi neimaginate. Admiţând starea fragmentară a orașului, lipsa conexiunilor între acesta și locuitorii săi, precum și lipsa de încredere care îi domină pe aceștia, Orașul In—vizibil își dorește: să descopere ce îi unește pe bucureșteni și ce îi face să se implice în transformarea lui, să identifice și să folosească potenţialul creativ al orașului, să folosească puterea invizibilă a culturii ca pe un instrument de transformare a orașului şi să-i aducă în centrul acestei transformări pe cetăţenii săi creativi. Prin toate acestea, programul București2021 își propune să facă invizibilul vizibil.

Conceptul programului va fi dezvoltat pe trei direcţii tematice.

Pierdut și regăsit. În acest sens, vor fi dezvoltate proiecte care să aducă în lumină istoria pierdută, uitată, invizibilă a orașului și a locuitorilor săi, să reactiveze memoria colectivă a bucureștenilor, precum și legăturile pierdute cu Balcanii și restul Europei. Tema de program își propune să reconecteze emoţional orașul cu cetăţenii săi și să remodeleze legăturile cu Europa în contextul secolului 21.

Periferii: înăuntrul și în afara lor. Tema periferiei este gândită din punct de vedere geografic și cultural. Bucureștiul se află la intersecţia Balcanilor cu  Europa de Est, fiind, totodată, un amestec divers de etnii și grupuri minoritare. Proiectele construite în această cheie își propun să deschidă orașul și să îl facă accesibil locuitorilor săi, înlăturând barierele invizibile, fizice sau mentale care separă acum cartierele, diversele comunităţi, precum și obstacolele care fac orașul inaccesibil unor grupuri marginalizate.

O expozitie cu imagini din Bucuresti este deschisa la ARCUB

Microtopii: Pornind de la structura fragmentată a orașului, reflectată în spaţiul public, în sistemul de transport, în scena artistică individualizată, în viaţa culturală neomogenă, programul București2021 propune folosirea energiei creatoare deja existente în aceste microteritorii —grupurile de activism comunitar, artistic şi social, precum şi a legăturii vizibile dintre ele, pentru a construi o nouă reţea de punţi culturale.

„Candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii înseamnă pentru noi o responsabilitate, pe care ne-am asumat-o, o întoarcere către noi înșine și o doză mare de sinceritate: să ne privim problemele în față și să găsim soluții, prin cultură, pentru oraș. Să scoatem potenţialul creativ al oraşului la suprafaţă. Acest proces ne dă şansa să încercăm să redăm orașul bucureștenilor. Să învățăm să fim iar mândri de București!” a spus Mihaela Păun, directorul ARCUB.

Programul București2021

 

Bucurestiul de altadata in imagini de colectie. Altadata, poate, bucurestenii erau mai mandri de orasul lor

În cazul în care București va fi desemnat Capitală Europeană a Culturii, programul cultural și artistic din anul 2021, va fi precedat de o serie de evenimente culturale programate pe parcursul perioadei 2017-2020. Pentru anul 2021, proiectele derulate vor fi colective și colaborative. O jumătate dintre ele vor avea drept loc de desfășurare spaţiul public, un sfert se vor desfășura în spaţii temporare și un sfert în spaţii culturale tradiţionale. De asemenea, evenimentele vor fi împărţite în mod egal între centru și cartiere. Pentru proiectele care se vor desfășura în spaţii neconvenţionale, vor fi folosite structuri mobile. Intenţia este de a crea o infrastructură culturală temporară și adaptabilă, care se va adăuga celei deja existente. Programul București2021 urmărește să atragă cinci milioane de vizitatori, în jurul a 200-250 de proiecte, ce vor include câte 50 de evenimente pentru fiecare tip de proiect.

Bugetul București2021

Proiecţia de buget pentru Bucureşti 2021 este de 75 de milioane de euro. Estimarea se bazează pe un calcul al nivelului investiţiilor necesare pentru asigurarea unui program substanţial din punct de vedere al calităţii, diversităţii şi distribuţiei geografice. A fost luată decizia de a desfăşura un program de activităţi în întreaga regiune şi de a asigura investiţii în sectorul cultural pentru o perioadă de şase ani (2017–2022). „Sprijin și voi sprijini pe parcursul acestui an candidatura orașului, în special în luna decembrie, când eu sunt convins că vom intra pe acea listă scurtă. Fondurile vor fi asigurate din bugetul propriu, așa cum sunt ele previzionate. Aproximativ 50% din fonduri vor fi asigurate de primăria municipiului București” a spus primarul general interimar, Ștefănel Dan Marin, prezent la eveniment.

Bucureşitul şi dorinţele bucureştenilor, în cifre

Caravana Bucuresti 2021.

ARCUB a  realizat mai multe cercetări  şi statistici din care a reieşit:

34% dintre bucureșteni sunt de acord că Bucureştiul este un oraş european; 66% dintre bucureșteni apreciază că Bucureştul este un oraş creativ şi dinamic; 70% se declară nemulţumiţi de numărul mare de maşini din oraş (circa 1,12 milioane de maşini; înregistrate în Bucureşti în 2013) şi 82% sunt de acord că Bucureştiul este un oraş aglomerat; 57% consideră că București merită să fie Capitală Europeană a Culturii; 550 de instituţii publice, ONG‑uri, companii private, artişti, freelanceri, grupuri informale au fost consultate pentru elaborarea strategiei culturale 2016-2026; 11 grupuri de lucru, 120 membri; 200 de participanți la atelierele de consultare a publicului, din sectoare; 150 de evenimente în cadrul proiectului București Memoria|Explorarea|Imaginarea Orașului, care lansează candidatura; participare estimată de 150.000 de vizitatori la expoziţiile, atelierele, întâlnirile şi evenimentele din cadrul proiectului de candidatură;  350 de persoane au contribuit la extinderea arhivei fotografice care documentează memoria orașului București;  peste 250 de artişti, sociologi, antropologi, peisagişti, arhitecţi, designeri, editori au colaborat la proiectele din cadrul MEI; 15 tururi tematice alternative cu 5.000 de participanţi, realizate de asociaţii locale, printre care ARCEN, Bucureștiul meu drag, Make a Point, Zeppelin; 24 de workshopuri cu bucureștenii în perioada octombrie-decembrie;

 

5 milioane de vizitatori preconizați pentru 2021; 200-250 de proiecte, cu câte 50 de evenimente pentru fiecare tip de proiect; 10.000 de evenimente culturale, educaționale sau artistice; 75 milioane euro – bugetul proiectat pentru cei 5 ani din programul București2021, adică 6,2 euro/cap de locuitor/an; peste 80% din dotările culturale ale Bucureştiului se află într‑o zonă centrală de 8 kilometri pătraţi, dintr‑o arie metropolitană de 400 de kilometri pătraţi; o treime din programul Bucureşti2021 se va desfășura în spaţiile culturale deja existente; o jumătate dintre evenimente vor avea loc în cartiere; 400 de spaţii nefolosite au fost identificate ca potențiale spații culturale în studiul Universității de Arhitectură și urbanism Ion Mincu; 800.000 oameni știu deja despre candidatură; 50.000 bucureșteni au interacționat cu Caravana București 2021; echipa de voluntari București2021 numără peste 100 de persoane.