Vigorous Warrior 19, un exercițiul medical multinațional co-organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România, a avut loc ieri noapte la stația de metrou Romană.
La simularea, care a început la ora 1.00 au participat unități ale ISU București – Ilfov, medici militari de la Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘„Dr. Carol Davila”, echipe de căutare-salvare ale României și Ungariei, zeci de ambulanțe civile și militare, un post medical avansat, un spital militar de campanie și diferite alte categorii de personal cu atribuţii în gestionarea unor situaţii de urgenţă. În total, exercițiul NATO a cooptat circa 2.000 de militari și voluntari civili, dintre care 800 militari străni, 850 militari români, 50 voluntari străini, 300 reprezentanți DSU și IGSU.
40 de ambulanțe civile și militare
Scenariul gândit de organizatori a luat în calcul situația în care, ca urmare a mai multor explozii produse în interiorul stației de metrou, 160 de persoane au rămas blocate în subteran, pe peronul stației sau chiar în tunel. Exercițiul a debutat cu activarea Planului Roșu de Intervenție, moment în care zeci de salvatori, debarcați din 40 de ambulanțe civile și militare, au pătruns în subteran pe la intrarea de la coloane. Numărul mare de victime existente a impus, în condițiile în care era depășită capacitatea de primire a răniților în unitățile spitalicești apropiate, amenajarea unui spital militar mobil de campanie în interiorul Academiei de Studii Economice. Concomitent cu operațiunile de salvare de la metrou Romană, s-au desfășurat acțiuni similare la metroul Universitate, unde s-a intervenit pentru salvarea a 20 de persoane, același număr de victime fiind scoase la suprafață și duse la spital și din subteranul stației de metrou Piața Victoriei.
Vigorous Warrior 19 – VW19, cel mai mare exerciţiu cu focus medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice, implică resurse semnificative din partea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davila”. „În calitate de reprezentant al singurului spital din reţeaua sanitară a Ministerului Apărării Naţionale, care întruneşte toate condiţiile pentru a fi spital de ROL IV NATO, nu pot să fiu altfel decât mândră de faptul că unitatea pe care o conduc dă un exemplu de operativitate şi interoperabilitate.
Astfel, 70 de medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, un autocamion cu grup generator al SUUMC şi spitalul mobil de tip ROL 1 avansat sunt contribuţia noastră la secvenţa exerciţiului”, a declarat, pentru EVZ, generalul maior dr. Florentina Ioniță, director al Spitalului Militar din Capitală.