București misterios. Cartierul care poartă numele unui nobil maghiar. Puțini locuitori au auzit de el

București misterios. Cartierul care poartă numele unui nobil maghiar. Puțini locuitori au auzit de el Sursa foto. Wikipedia

Orașul București are multe secrete și lucruri inedite care așteaptă să fie descoperite. Iar unele dintre acestea sunt legate de numele pe care le-au primit, de-a lungul anilor, cartierele sale.

Numele cartierului Berceni a trecut de multă vreme limitele municipiului București, fiind un nume foarte popular. Putem spune, fără prea multă exagerare, că puțini sunt românii care să nu cunoască pe cineva care locuiește sau a locuit aici.

Numele cartierului Berceni din București

În mai toate descrierile, se spune despre Berceni că este un vechi cartier muncitoresc din Sectorul 4. Comuniștii au construit aici, încă din 1956, mii de blocuri, pentru lucrătorii veniți în Capitală. Conform estimărilor, în Berceni, din București s-au stabilit în jur de 110.000 de locuitori. Acestora li se adaugă și alții, chiriași, care preferă apartamentele mai ieftine decât în alte zone.

Numele a devenit foarte popular, de-a lungul vremii, însă puțini sunt cei care îi cunosc originile. Majoritatea s-au obișnuit să audă de Berceni și nici nu se mai întreabă de unde vine. Așa cum nu se întreabă de unde vin numele Ion, Gheorghe sau Vasile. Au intrat în memoria comună, atât în București, cât și în alte zone.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și totuși, cartierul Berceni își trage numele de la un nobil maghiar, în cazul în care v-am stârnit curiozitatea. În nici un caz de la biscuiți cu același nume după care mai suspină unii nostalgici ai vremurilor comuniste.

Husari maghiari

Sursa foto: EVZ

Cartierul cu nume de grof ungur

Cartierul din zona de sud a municipiului București și-ar fi luat numele de la un nobil transilvănean. Un comandant maghiar de husari, pe numele său Miklos Berceni. Acesta a luat parte, cu escadronul său la răscoala curuților (1703-1711). Este vorba despre răscoala pusă la cale de principele Transilvaniei, Francisc Rákóczi al II-lea împotriva dominației habsburgice.

Revolta a fost înfrântă, iar armata lui Rákóczi s-a împrăștiat în țările apropiate. Astfel, ceata de husari condusă de Miklos Berceni s-a refugiat, pentru un timp, în sudul Bucureștiului. Aici și-a amenajat o tabără, pe un teren pus la dispoziție de voievodul Constantin Brâncoveanu, dincolo de Mânăstirea Văcărești. În timp, satul ridicat în jurul taberei husarilor maghiari a căpătat numele Berceni, după cel al comandantului, conform evenimentulistoric.ro.

Ipoteza este interesantă, însă nu toți sunt de acord cu ea. Există și contestatari care susțin că o astfel de localitate mai există și în Prahova, nu doar în București Iar acest lucru ar demonstra că numele are altă origine, în istorie. Aceștia leagă numele Berceni obiceiul strângerii birurilor de către turci. Se spune că cei care strângeau dările se numeau birci, de unde Berceni.

O altă ipoteză face referire la pădurile din zona București, bercuri, care în limba maghiară poartă numele de berek. Se mai vorbește, însă și despre obiceiul de a tăia coada câinilor - care deveneau berci. Cert este că toate aceste teorii sunt valabile și reprezintă subiect de dezbateri.

Vlad Tepes avea o boală rară.

Vlad Tepes. Sursa foto: Wikipedia

București, un oraș vechi de sute de ani

La fel de disputată este și originea Capitalei. Prima atestare documentară a cetății București datează din anul 1459, dintr-un document al lui Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti.

Hrisovul, dat în limba slavonă „în cetatea Bucureşti”, arată că Vlad Țepeș consolida lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea proprietar, al cărui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi „slujbe”.

Istoricul Petre Panaitescu consideră că Vlad Țepeș a mutat capitala Țării Românești la București în perioada 1459-1461.

După o altă legendă localitatea București ar fi fost fondată de un oier pe nume Bucur, care a dat și numele orașului. Însă, cea mai plauzibilă ipoteză arată că orașul București a fost întemeiat încă din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.