Bucureștiul poate deveni o bombă cu cea pentru locuitorii săi. Cele mai noi studii demonstrează urgența pentru care autoritățile trebuie să ia măsuri.
Aerul din București devine irespirabil. Specialiștii avertizează că particulele din aer pot duce la cancer pulmonar.
Noxele din Capitală au fost monitorizate cu ajutorul unor senzori pentru o perioadă de 4 luni, iar rezultatele au arătat valori record de poluare. În luna ianuarie calitatea aerului pe care îl respirăm a fost bună doar în opt zile din cele 31.
„Noi măsurăm valorile PM 10 şi PM 2,5 iar în Bucureşti în luna decembrie au fost depăşite chiar de nouă ori. Din păcate, nu există o reţea independentă care să măsoare aceste valori şi ne lipsește posibilitatea de a vedea în timp real care este situaţia aerului din Bucureşti. În zece ani, nivelul maşinilor s-a dublat – este un mare poluator – dar şi fabricile, uzinele,” spune Andra Tudorie, coordonator al proiectului.
Prncipalele motive pentru care se înregistrează aceste valori record de poluare se numără traficul dens, procesele industriale, dar şi mijloacele de încălzire. Din aceste cauze, valorile de poluare au fost de nouă ori mai mari decât limitele admise.
O firmă a montat senzori în 14 locuri din Bucureşti pentru a măsura nivelul noxelor. Astfel, după patru luni de monitorizare, aparatele au arătat că cel mai nociv aer este respirat de locuitorii din zona de Nord şi de către cei din Militari.
„Poluarea este al doilea factor după tabagism care influenţează bolile respirațorii, bronşita cronică, enfizem, astm bronşic, creşte riscul de infecţii de circulaţie a alergenilor şi bacteriilor viruşilor. Cei cu expunerea cea mai puternică sunt cei aflaţi la extremele de vârsta copii,” explică medicul Florin Mihălțan.
În România au loc anul 28.000 de decese premature produse din cauza poluării aerului cu particule fine, conform RTNews.