Bucureştiul se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al calităţii vieţii urbane, relevă un clasament realizat de compania de consultanţă Mercer. Potrivit studiului, condiţiile de trai din Capitală sunt superioare doar celor din capitala bulgară, Sofia. Între cele 26 de capitale din UE, Viena oferă cea mai bună calitate a vieţii, fiind urmată de Copenhaga, Amsterdam, Bruxelles, Berlin şi Luxemburg.
Conform Mercer, în Europa de Est, Praga este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii, urmat de Budapesta, Vilnius, Ljubljana şi Varşovia, în timp ce Minsk are cele mai slabe condiţii de trai. La nivel mondial, Bucureştiul s-a menţinut pe acelaşi loc ca şi anul trecut, ocupând poziţia 108 din 215 de oraşe din lume. Primele trei poziţii în clasamentul internaţional sunt ocupate de oraşe europene, respectiv Zürich, Viena şi Geneva, iar pe ultima poziţie se clasează Bagdadul.
„Distanţa faţă de oraşele de la vârful ierarhiei este una destul de mare, iar ritmul de creştere a Capitalei României ar trebui să fie unul superior dacă ne-am dori să urcăm în ce priveşte calitatea vieţii urbane. Nu mă aştept ca în topul pe care Mercer îl va realiza peste un an-doi sau chiar mai mulţi să constatăm creşteri spectaculoase ale Bucureştiului“, a declarat Bogdan Voicu, cercetător la Institutul Român de Cercetare a Calităţii Vieţii. Expaţii vin la sigur Mercer a realizat şi un clasament al celor mai sigure destinaţii pentru expaţi, în care Bucureştiul se află pe poziţia 80 din 215 oraşe şi pe 22 din 27 de capitale din Uniunea Europeană. Clasamentul are la bază un sistem de punctaj în care New Yorkul este considerat oraş de referinţă, cu 100 de puncte. Studiul s-a desfăşurat în 215 oraşe, în perioada septembrie-noiembrie 2007, şi are ca scop sprijinirea guvernelor şi a companiilor în relocarea forţei de muncă.
Acesta a luat în calcul mai multe criterii: stabilitatea politică, infracţionalitatea, mediul economic şi socio-cultural, serviciile sanitare şi de sănătate, accesul la educaţie, calitatea serviciilor publice (transport public, trafic), oportunităţile de recreere (restaurante, teatre) şi calitatea mediului înconjurător.