S-a intrat pe ultima sută de metri. Edilii care au fost aleşi să conducă sectoarele şi Primăria Capitalei ar trebui să-şi depună jurământul în această săptămână
Potrivit legii, la 15 zile de la data alegerilor, partidele politice au obligaţia să depună raportul de venituri şi cheltuieli privind activitatea desfăşurată în perioada electorală la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), atât pentru consilieri cât şi pentru primari. Practic, trebuie să dovedească fiecare ,,leuţ” cheltuit în campania electorală, după care îşi pot depune mandatele la sectoare şi la Capitală pentru a fi validate.
Deşi ieri ar fi fost ultima zi în care se putea depune toată documentaţia, însă pentru că a fost zi nelucrătoare s-a prelungit până astăzi, Gabriela Firea, primarul ales al Capitalei acuză PNL că este singurul partid care nu a dorit să depună mai devreme aceste rapoarte. Aceasta mai crede că în aceste ultime zile până la predarea puterii locale liberalii pot încerca să semneze contracte „pe furiş“.
„Eu am fost informată că se semnează în Primăria Generală diferite contracte, se fac angajări, se pun la adăpost anumite informaţii, pe care nu trebuie să le aflu. Dar eu îi anunţ pe toţi directorii că tot ceea ce s-a semnat în această perioadă va fi supus controlului şi voi face apel la instituţiile statului să vada ce s-a întâmplat în această perioadă şi care a fost interesul să se amâne depunerea jurământului meu“, declara săptămâna trecută Gabriela Firea.
Aceasta a mai adăugat şi faptul că joi, 23 iunie, va depune jurământul şi că de vineri dimineaţă se poate implica în problemele bucureştenilor. Tot joi, potrivit unui ordin emis de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, se convoacă şi consilierii locali declaraţi aleşi la şedinţa de constituire a Consiliului Local al Sectorului 6.
Pentru a intra direct în atribuţii şi pentru a le fi recunoscute funcţiile, primarii trebuie să-şi depună jurământul în faţa consilierilor, dar numai după ce acestora le sunt validate mandatele. Totodată, aceştia trebuie să întrunească musai două treimi pentru ca edilii să-şi poată depune jurământul.
Răzvan Sava, primarul interimar, de negăsit
„PSD a dat dovadă de implicare, de bună organizare, de oameni specialişti, de oameni care au ştiut ce să facă încă din timpul campaniei. Noi nu am stat pe ultima zi, ca alţii. Noi am depus tot ce trebuia la câteva zile după alegeri. Ei nu au organizare. Vă daţi seama dacă erau ei la putere?”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, Mihai Peptan, consilier local PSD, Primăria Sectorului 4.
Odată ce consilierii şi primarii au fost investiţi urmează rândul viceprimarilor, doi la Primăria Capitaleui şi câte unul pentru fiecare sector în parte. Aceştia vor putea fi aleşi tot în aceeaşi zi sau în prima şedinţă de Consiliu, din rândul consilierilor. În prezent, Primăria Capitalei este condusă de viceprimarul PNL Răzvan Sava, cel care a candidat pentru Primăria Sectorului 4, dar a pierdut în faţa social democratului Daniel Băluţă. Însă, potrivit unor surse, acesta este văzut mai rar pe holurile clădirii din Splaiul Independenței 291-293.
Pentru a intra direct în atribuţii şi pentru a le fi recunoscutef uncţiile, primarii trebuie să-şi depună jurământul în faţa consilierilor, dar numai după ce acestora le sunt validate mandatele
Ales să preia frâiele Primăriei Generale, după ce l-au demis pe Dan Ştefănel Marin, cel care l-a înlocuit pe Sorin Oprescu, acuzat pentru luare de mită, Sava a fost primarul care şi-a mutat biroul, pentru două ore pe zi, pe şantierul de la Piaţa Sudului. Acesta a sperat să termine lucrările în mandatul său. Însă sunt în derulare, iar Firea îi bate la uşă. După ce aleşii şi-au intrat în drepturi, începând de a doua zibucureştenii pot cere să intre în audienţă la cei pe care i-au votat.
Taximetrişti „şomeri“ din cauza lipsei unei semnături
După ce au lucrat o perioadă la o companie de taxiuri, 21 de şoferi s-au hotărât să-şi facă propria lor firmă. Ca să poată să funcţioneze, să iasă pe teren, aceştia mai au nevoie doar de o singură semnătură: cea a primarului interimar Răzvan Sava. Numai că, potrivit acestora, răspunsurile secretarei îi lasă fără pâine pe masă. „În momentul de faţă, noi nu avem de muncă. De la cabinetul primarului ni se comunică, dinainte de alegeri că de atunci tot batem pe la uşi, că nu au ce să facă până când Răzvan Sava nu dă cu subsemnatul. Noi ce facem, murim de foame?”, se plângea unul dintre taximetrişti în faţa Primăriei Capitalei.
Edilii aleşi certaţi cu legea aşteaptă să depună jurământul
Deşi se află în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, Cătălin Cherecheş (foto jos) a fost ales, pentru al doilea mandat, de peste 70% din băimăreni, să preia frâiele Municipiului Baia Mare. Edilul ales este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. Prin intermediul unui prieten, acesta a trimis o solicitare scrisă pentru a depune jurământul în incinta Catedralei Episcopale din Baia Mare. Preoţii nu sunt deranjaţi de această propunere.
FOTO:Cătălin Cherecheş
În aceeaşi situaţie se află şi George Scripcaru (foto dreapta), acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, care a câştigat ca independent cel deal patrulea mandat de primar al Braşovului, cu 51, 23%. Acesta s-a prezentat chiar în ziua în care a câştigat alegerile, la Curtea de Apel Braşov, unde judecătorii au decis menţinerea măsurii controlului judiciar pentru încă 60 de zile. Avocatul acestuia a spus că activitatea primarului nu îi poate fi afectată de măsura controlului judiciar, „atâta vreme cât există, potrivit Constituţiei, prezumţia de nevinovăţie“.
FOTO: George Scripcaru
Ionel Ciubotaru are interdicţie la Primărie!
După ce a fost, timp de patru mandate, primar al oraşului Roznov, judeţul Neamţ, iar la alegerile din 5 iunie a câştigat un nou mandat, Judecătoria Piatra Neamţ a invalidat mandatul de edil al lui Ionel Ciubotaru (foto). Decizia magistraţilor vine ca urmare a unei plângeri depusă de un fost contracandidat al acestuia în care se arată că edilul ales a suferit, în 2015, o condamnare la închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 6 luni ca urmare a unui conflict de interese. Acesta a declarat, pentru Agerpres, că va depune, astăzi, o contestaţie care urmează să fie judecată de Tribunalul Neamţ. Acesta a mai spus că interzicerea dreptului de a fi ales a expirat şi că poate ocupa funcţia de primar.
FOTO: Ionel Ciubotaru