Evenimentul Zilei > International > Bruxelles-ul îl invită pe Erdogan să restabileasă încrederea cu UE
Bruxelles-ul îl invită pe Erdogan să restabileasă încrederea cu UE

Bruxelles-ul îl invită pe Erdogan să restabileasă încrederea cu UE

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica Securitate, Josep Borrell, a declarat că Turcia "găzduieşte peste 4 milioane de persoane, iar Uniunea Europeană este obligată să sprijine povara pe care o reprezintă aceşti oameni".

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a vizitat comandamentul IRINI, ocazie cu care a declarat: „Turcia găzduieşte peste 4 milioane de persoane, iar Uniunea Europeană trebuie să ajute Turcia pentru asta, să sprijine povara pe care o reprezintă aceşti oameni”.

Conform ştirii transmise de Agenţia Anadolu, aflat la Roma unde a avut o serie de întâlniri, Borrell a vizitat centrul de comandă al Operaţiunii IRINI, care supraveghează respectarea embargoului asupra armelor impus Libiei.

În cadrul conferinţei de presă organizată aici, Borrell a declarat că vizita lui are loc după evoluţiile pozitive din Libia. Atrăgând atenţia că astăzi se împlineşte 1 an de la lansarea operaţiunii IRINI, Borrell a subliniat: „Sunt mândru să afirm că în ciuda unor dificultăţi precum pandemia, în cadrul operaţiunii IRINI au fost obţinute rezultate concrete. Sunt onorat să vizitez acest centru. Îmi exprim mulţumirile faţă de Italia pentru că găzduieşte centrul de comandă al acestei misiuni şi pentru rolul pe care îl joacă.”

Amintind că Operaţiunea IRINI nu este numai o operaţiune navală, Borrell a adăugat: „În acelaşi timp, ei privesc şi spre cer. Am urmărit 25 de porturi, 15 piste de aeroport şi 200 de zboruri suspecte de transport militar către Libia. Au fost analizate 2 300 de nave, iar 8 nave au fost controlate.”

Borrell a mai spus că libienii au decis în cele din urmă să continue pe calea păcii şi stabilităţii, că mercenarii trebuie să părăsească această ţară,  dar „ce păcat că acest lucru nu se va realiza imediat”.

Oficialul european a amintit rezoluţia Naţiunilor Unite privind embargoul asupra armelor impus Libiei şi a adăugat: „Este foarte important ca toată lumea să respecte embargoul asupra armelor impus de Naţiunile Unite”.

Acordul dintre Turcia şi UE privind refugiaţii

Răspunzând unei întrebări legate de acordul dintre Turcia şi UE privind refugiaţii, Borrell a spus: „Prin acordul dintre UE şi Turcia a fost stopată migraţia ilegală şi au fost salvate foarte multe vieţi. Acest acord este încă valabil şi continuă să fie aplicat.”

Borrell a precizat că va continua să se lucreze pentru asigurarea finanţării şi în acest an, că Turcia se va afla pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului, inclusiv problema migraţiei sub toate aspectele ei, şi a anunţat că se pregăteşte raportul pe care Consiliul îl va prezenta.

Atrăgând atenţia asupra refugiaţilor găzduiţi de Turcia, Borrell a menţionat: „Nu cred că Uniunea Europeană îşi va întrerupe eforturile legate de aceşti refugiaţi. Pentru că Turcia găzduieşte peste 4 milioane de persoane şi din acest motiv Uniunea Europeană este obligată să ajute Turcia, să sprijine povara pe care aceşti oameni o reprezintă.”

Josep Borrell a precizat că mare parte din acest ajutorul financiar acordat de Uniunea Europeană în cadrul acestui acord ajunge direct la refugiaţi şi nu la guvernul turc.

Întrebat dacă Uniunea Europeană va supraveghea sau nu armistiţiul din Libia, Borrell a spus că nu UE poate decide acest lucru, că doar la solicitarea Naţiunilor Unite vor analiza supravegherea încetării focului în Libia.

„Este un moment bun în relaţiile dintre Turcia şi UE”

Înaintea vizitei la centrul de comandă IRINI , Josep Borrell s-a întâlnit cu ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio. Înaintea întâlnirii Borrell a făcut declaraţii presei. Înaltul Reprezentant al Uniunii a afirmat că în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor membre UE, ce se va desfăşura luni, va fi abordată şi problema relaţiilor bilaterale dintre Turcia şi Grecia, inclusiv întâlnirile informale dintre cele două ţări, care continuă încă, şi a adăugat: „Este un moment bun în relaţiile cu Turcia”.

Iar Di Mario a spus că relaţiile cu Turcia vor fi discutate la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor membre UE şi apoi în Consiliul Uniunii Europene, că este necesară continuarea dialogului şi construirea unei agende pozitive.

Ministrul italian a adăugat că ţara sa se pronunţă împotriva provocării unilaterale a partenerilor europeni.

Bruxelles-ul îl invită pe Erdogan să restabileasă încrederea cu UE

Vineri, liderii instituțiilor europene i-au cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să creeze condițiile pentru o relație pașnică cu Uniunea Europeană, în timpul unui interviu prin videoconferință, înaintea summitului european din 25 și 26 martie.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au subliniat „importanța unei dezescaladări susținute și a consolidării încrederii pentru a permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă”, indică un comunicat publicat după interviu. Președintele Erdogan, la rândul său, a insistat asupra faptului că așteaptă „rezultate concrete” la summitul european și a cerut lansarea unui „dialog la nivel înalt”, potrivit serviciilor sale.

Europenii se declară prudenți cu privire la schimbarea comportamentului președintelui turc după un an de tensiuni puternice și nu își ascund îngrijorările. Astfel, UE a denunțat, joi, încălcările drepturilor fundamentale în Turcia și a avertizat Ankara împotriva interdicției Partidului Democrat Popular (HDP, pro-kurd), al doilea cel mai mare partid de opoziție din țară.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, urma să le prezinte vineri statelor membre un raport privind evaluarea situației din Turcia, în care prezintă opțiuni pentru acțiuni pozitive și negative care urmează să fie puse în aplicare. „Au fost observate unele îmbunătățiri de la începutul anului, dar trebuie să vedem dacă sunt durabile”, a declarat, vineri, un oficial european. ” Evoluțiile interne din Turcia provoacă multe îngrijorări”. Raportul prezentat de Josep Borrel va fi discutat luni de miniștrii de Externe ai UE.

De asemenea, problemele Turciei vor fi discutate marți în timpul întâlnirii NATO cu secretarul de stat american Antony Blinken. „Turcia este membră a NATO și acesta este un element foarte important. Suntem în contact cu Statele Unite”, a insistat oficialul european. Blinken urmează să se întâlnească cu Ursula von der Leyen și Josep Borrel în timpul șederii sale la Bruxelles. Statele Unite au avertizat, joi, puterea din Turcia împotriva interdicției HDP, care ar „submina” democrația.

„Am observat o schimbare a comportamentului liderilor turci timp de trei luni, dar așteptăm acțiuni concrete pe termen lung care să demonstreze că Turcia este un partener de bună credință”, a comentat, vineri, un diplomat european. Evaluarea comportamentului turc are în vedere situația drepturilor omului, dar și deciziile luate de Ankara în conflictele regionale, în Libia, Siria, Irak și Nagorno-Karabah, unde Turcia s-a opus UE, a precizat oficialul european.

„Toate opțiunile sunt prevăzute pentru a încuraja dezvoltarea unor relații bune, dar sunt prezente și măsuri restrictive dacă situația ar începe să se deterioreze”, a explicat el. Liderii europeni au decis în decembrie 2020 să adopte noi sancțiuni, care au fost pregătite, dar nu au fost aplicate în așteptarea rezultatului summitului, a declarat o sursă diplomatică.

Președintele turc și-a arătat dorința de relaxare la sfârșitul anului 2020, după tensiuni puternice cu UE legate de mai multe misiuni turcești de explorare a gazelor în apele grecești și cipriote din estul Mediteranei. În funcție de deciziile liderilor europeni, Ursula von der Leyen ar putea merge în curând la Ankara. Principiul acestei vizite a fost discutat în timpul videoconferinței cu președintele Erdogan, dar nu a fost stabilită nicio dată.