Ieri, la Bruxelles, miniştrii de Finanţe din zona euro au decis să amâne până miercuri autorizarea unui nou plan de asistenţă financiară pentru Grecia, punând acestei ţări mai multe condiţii, printre care şi realizarea de noi economii la buget, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, transmite AFP, preluată de Agerpres.

”Cu toate progresele importante realizate în ultimele zile, nu am dispus de toate elementele necesare pentru a lua deciziile în acest moment”, a declarat Juncker după încheierea reuniunii Eurogrupului.
Ce condiții trebuie să îndeplinească Atena

O nouă întâlnire a miniştrilor de Finanţe din statele zonei euro este prevăzută pentru miercuri, în cursul acesteia fiind aşteptată aprobarea noului plan de asistenţă pentru Grecia, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor de către aceasta din urmă.

Prima condiţie este ca Parlamentul grec să aprobe, până duminică, planul de austeritate pe care guvernul de la Atena l-a convenit cu troica formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, acord agreat şi de partidele politice din Grecia.

În plus, până miercuri, guvernul grec trebuie să identifice moduri de a face economii suplimentare de 325 de milioane de euro în bugetul pentru anul 2012, a precizat Juncker.

Ultima condiţie este ca partidele politice care formează coaliţia de guvernare din Grecia să furnizeze garanţii politice solide pentru sprijinirea planului de austeritate, a mai subliniat preşedintele Eurogrupului.