Briza nucleară suflă peste Europa

Briza nucleară suflă peste Europa

Pentru prima dată în ultimii 14 ani, Rusia a depășit Statele Unite în ceea ce privește arsenalul de focoase nucleare – 1643 la 1642 – potrivit unui raport al Departamentului american de Stat. Bineînțeles, diferența de un singur focos este aparent nesemnificativă, dar presa oficială de la Moscova a speculat imediat aceste cifre. Rusia este în posesia unor arme nucleare strategice mult mai avansate decât Statele Unite și, dacă un al Treilea Război Mondial va izbucni, Vladimir Putin nu va avea nicio emoție pe cîmpul de luptă, a scris în noiembrie ziarul rus Pravda.

Cu siguranță, scenariul sus amintit este strict rezervat populației ruse care are acum nevoie de un energizant naționalist, pe măsură ce efectele sancțiunilor economice impuse de Occident încep să usture tot mai tare. Dincolo de propagandă însă, realitatea descrie un peisaj sumbru. De la izbucnirea conflictului ucrainean, ambele țări își modernizează și extind constant arsenalul nuclear. Potrivit aceluiași raport, din luna martie a anului trecut, numărul focoaselor nucleare a crescut vizibil, în special în Rusia, care avea atunci o capacitate de 1512 proiectile.

Asistăm, fără îndoială, la o nouă cursă a înarmării, aflată deocamdată doar în faza de tatonare a rivalului. În septembrie, Rusia a finalizat cu succes testarea noii sale rachete de croazieră, Iskander-K, cu o rază de acțiune de până la 5500 de kilometri. În replică, Washingtonul a amenințat Moscova cu reamplasarea propriilor rachete strategice în Europa, prinsă la mijloc, după o pauză de 24 de ani. În spatele acestui avertisment ferm, peste ocean, Statele Unite se repliază în fața unei Rusii tot mai imprevizibile.

Potrivit ziarului The Guardian, Pentagonul a testat noul sistem defensiv JLENS menit să localizeze eventuale rachete de croazieră care se îndreaptă spre teritoriul american. Se pare că noul sistem este implementat după ce strategii militari de la Washington și-au dat seama că Statele Unite sunt expuse unui atac cu astfel de rachete dinspre Golful Mexic, mai ales în contextul incursiunilor tot mai dese făcute de submarinele rusești, multe echipate cu rachete de croazieră, în apele Atlanticului. Iar Rusia a trecut la producția unui nou tip de submarin cu propulsie nucleară mult mai silențios, a avertizat generalul Charles Jacoby, șeful Comandamentului Aerospațial Nord-American.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum, Pentagonul a respins speculațiile din presă potrivit cărora submarinele rusești s-au apropiat deja în repetate rânduri de coastele americane. Dar Washingtonul evaluează deja o listă cu posibilele răspunsuri date resurgenței militare rusești. Unele sunt conforme tratatelor militare încheiate cu Rusia, altele nu, dar proporționale cu manevrele rușilor, au recunoscut oficialii americani în audierile din Congres.

Cel mai probabil, Rusia testează vigilența Alianței Nord-Atlantice, așa cum face și cu numeroasele zboruri militare neprogramate în apropierea spațiului aerian al blocului militar. Moscova nu are nimic de pierdut în toate aceste manevre strategice. Întrebarea este însă până unde va merge Moscova în a testa răbdarea NATO. Cu un Congres dominat acum de republicani, care cer administrației democrate un răspuns mult mai ferm aventurilor rusești de-a lungul coastelor Alianței, și cu un buget secătuit de sancțiunile occidentale, Moscovei nu îi rămâne prea mult spațiu de manevră în joaca de-a războiul. Căci așa cum spunea și Paul Krugman, în secolul XXI războiul te face mai sărac și mai slab.