Ancheta în desfășurare

Polițiștii au anunțat, ieri, că sunt cercetate 14 locuri și 11 persoane rămân în arest, fiind suspectate de terorism.

Identitatea lui Abedi a fost cunoscută în decurs de două ore de la producerea atacului din noaptea de duminică spre luni, acum o săptămână, spun polițiștii.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie a fost redus de la „critic” la „sever”, iar soldații au fost trimiși în stradă să susțină polițiștii, ei urmând să fie retrași, treptat începând de azi. Premierul Theresa May a făcut acest anunț, sâmbătă, la finalul unei reuniuni a comisiei de urgență a guvernului.

Polițiștii au sporit măsurile de securitate pentru sute de evenimente culturale sau sportive din Marea Britanie, în ultima săptămână. De pildă, pentru maratonul Great Manchester Run, la care au luat parte zeci de mii de alergători, printre care și primarul orașului.

Cu sau fără complici?

Premierul May a precizatcă acțiunile numeroase ale polițiștilor din ultimele zile au făcut ca riscurile de securitate să fie reduse.

Polițiștii din Manchester au făcut un apel la public, pentru a dezvălui orice informație legată de mișcările atacatorului, din 18 mai, când s-a întors în Mare Britanie.

Circa 1.000 de persoane sunt implicate în ancheta care „face progrese importante”. Până acum au fost arestate 13 suspecți, dar o femeie și un adolescent de 16 ani au fost eliberați. Șefii poliției și ai serviciului de contraterorism au declarat că prioritar este să se descopere ce s-a petrecut înainte de teribilul atac și dacă au fost implicate mai mult persoane în planificarea acestuia.