O cercetare sociologică realizată la mijlocul săptămânii trecute și dată publicității în acest weekend de ORB (Opinion Research Business) pentru The Independent (ziar de stânga, favorabil categoric pro-UE), arată că 55% dintre britanici doresc Brexitul, în vreme ce numai 45% vor vota pentru rămânerea în Uniune.

Rezultatele reprezintă cea mai mare diferență în favoarea Brexit-ului, de la începutul campaniei. Cu un an în urmă, un sondaj similar, publicat tot în The Independent, arăta rezultate total opuse: tabăra pro-UE conducea cu 10%.


Potrivit cercetătorilor de la ORB, cifrele par să indice o orientare decisivă a britanicilor spre IEȘIREA din UE: în vreme ce 78% dintre cei ce doresc Brexitul declară categoric (10, pe o scară 1-10) că vor merge la vot, doar 66% dintre cei ce doresc „Rămânerea” declară categoric că vor vota pe 23 iunie.

Interesant este că un procent surprinzător de mic, de 56% dintre cei care au votat anul trecut pentru Laburiști (stânga) la alegerile generale sprijină „Rămânerea”, în vreme ce 44% vor „Ieșirea”.

De partea cealaltă, doar 38% dintre votanții Conservatorilor sunt de acord cu premierul David Cameron și cu „Rămânerea”, în schimb 62%  doresc „Brexitul”.

Avertismentele terifiante ale premierului David Cameron legate de riscurile ieșirii Marii Britanii din UE au avut un efect exact invers: i-au determinat pe britanici să voteze pentru Brexit. La fel, intervenția lui Barack Obama, venit special din America pentru a pleda în favoarea rămânerii în Uniune.

Un sondaj realizat de BMG Researsch pentru The Sun arată că implicarea numelor celor mai grele în campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE îi determină pe britanici să voteze în favoarea Brexitului.

Dintre cei intervievați, 29% au declarat că întreaga campanie a premierului Cameron, în tentativa sa de a împiedica „Ieșirea”, i-a determinat, dimpotrivă, să voteze pentru „Brexit”, spre deosebire de numai 15%, care au afirmat că au fost convinși de pledoaria sa.

Campania lui Cameron s-a bazat pe așa-numitul „Fear Project”, care a urmărit să-i îngrozească pe britanici în legătură cu repercusiunile „Brexitului”. Astfel, premierul nu s-a dat în lături de la nici o profeție apocaliptică: război, năvala imigranților, terorism, criză economică, sărăcirea populației, creșterea prețurilor, a chiriilor, falimentele companiilor britanice etc.

Săptămâna trecută, socrul lui David Cameron, lordul William Astor, a pus capacul tuturor sfidărilor, avertizând că, indiferent ce va vota poporul, Parlamentul nu va aproba un „Brexit”. Ceea ce ar face referendumul absolut inutil, și ar transforma democrația britanică, cea mai veche din lume, într-o vorbă goală.

Și vizita lui Obama, în aprilie, în Marea Britanie, și discursul său foarte patetic în favoarea rămânerii în UE, au avut exact efectul contrar: i-a determinat pe 24% dintre britanici să voteze pentru „Brexit”, în vreme ce numai 16% au fost convinși de liderul american să voteze pentru „Rămânere”.