Evenimentul Zilei > Economie > Britanicii înregistrează cea mai mare scădere de venituri din ultimii 30 de ani
Britanicii înregistrează cea mai mare scădere de venituri din ultimii 30 de ani

Britanicii înregistrează cea mai mare scădere de venituri din ultimii 30 de ani

Britanicii de clasă medie au înregistrat cea mai mare scădere a veniturilor din ultimii 30 de ani, în cei trei ani de criză bugetele lor diminuându-se cu 365 lire sterline, scrie The Telegraph.

O analiză asupra bugetelor gospodăriilor realizată Institutul de Studii Fiscale (ISF) din Marea Britanie indică factorii care au condus la această scădere: diminuări de saalrii sau salarii îngheţate, inflaţia în creşere, majorări de taxe sau diminuări de benefici precum şi concedierile.

Toate acestea au condus la cea mai mare scădere, de 1,6%, înregistrată de veniturile gospodăriilor britanicilor pe o perioadă de 3 ani, din 1980 încoace. Veniturile medii au scăzut de la 21.176 de lire în 2008, până la 20.837 de lire în prezent, scrie The Telegraph.

Paul Johnson, directorul ISF, spune că "Luând în cacul planurile de creştere de taxe şi reduceri de beneficii ale guvernului, cel mai probabil vor urmă încă doi ani de scădere a veniturilor gospodăriilor şi abia apoi acestea vor reintra pe creştere".

În toamna anului trecut, britanicii au anunţat un plan de austeritate ambiţios, care vizează reducerea cheltuielilor publice cu peste 90 de miliarde de euro până în 2015, în vederea consolidării buigetului. Planul include totodată creşteri de taxe.