Te stresează toată treaba asta cu virusul? Îți este dor de alivenci (niște bunătăți cu mălai pregătite în Bucovina), dar ai chef mai curând de ceva sărat, iar nu de ceva dulce? Te salvează rețeta asta. Scapi de stre sau de depresie – știu pe cineva, persoană importantă, nu spui, care în perioadele de depresie încerca rețete de prăjituri - dar și de poftă. Ce trebuie să faci?
Cauți prin cămară, sigur te-ai aprovizionat zilele trecute de la market și te asiguri că ai 100 de grame de unt, un ou, lapte, o conservă de porumb, niște cașcaval ras, mălai, făină, un vârf de cuțit de sare și un pic de praf de copt.
După ce te-ai asigurat că ai toate ingredientele, le pregătești după cum urmează:
- Topești 100 gr de unt și îl lași să se răcească;
- Scoți din frigider un ou și, dacă tot ești acolo, măsori 220 ml lapte, într-un pahar și le lași la temperatura camerei. După rețetă cică n-ar fi bine să le folosește reci, așa cum le-ai păstrat în frigider;
- Pui o strecuratoare pe marginea chiuvetei, desfaci conserva de porumb prefiert, de 50 gr. și arunci conținutul în strecurătoare. Clătești boabele sub jet de apă rece și îl dai deoparte la scurs. Dacă vrei poți sări peste faza aceasta dar eu mă simt dator să și-o împărtășesc deoarece așa era în rețeta originală;
- Îți faci de treabă și razi 100 gr de cașcaval/brânza Gouda sau Cheddar (cu ce te-a prins criza prin casă) și o răstorni într-un castron;
- Într-un alt castron amesteci (sper că ai suficiente vase) 130 gr de mălai, 130 gr de făina de grâu, 5 gr de praf de copt și un praf de sare;
- Într-un vas amesteci, cu un tel, laptele, oul, boabele de porumb, cașcavalul/brânza rasă, după care adaugi făina cu mălaiul de mai sus. Continui să amesteci până la omogenizare, după care adaugi untul topit și continui să amesteci;
- După ce s-a omogenizat aluatul, scoți o tavă de cuptor și o pui la îndemână. Scoți formele de brioșe (eu am folosit din silicon) și le umpli cu aluatul obținut – folosești o lingură – după care le așezi în tavă;
- Setezi temperatura cuptorului la 180 grade, pui tava copt și lași brioșele aproximativ 30 de minute, până se rumenesc;
- Când s-au copt, le dai la rece și le scoți din forme abia după ce s-au răcit bine;
- Până atunci căutați o lumină bună, așezați câteva pe un platou și trageți niște poze artistice ca să postați pe Facebook. E păcat să nu vă lăudați prietenilor cu asemenea frumuseți.
Atenție, din ce am aflat de la soția mea, gătitul brioșelor cu mălai durează mai puțin decât mi-a luat mie să scriu rețeta.