Evenimentul Zilei > International > Brexit. Parlamentul nu trebuie să aibă drept de veto asupra ieșirii din UE
Brexit. Parlamentul nu trebuie să aibă drept de veto asupra ieșirii din UE

Brexit. Parlamentul nu trebuie să aibă drept de veto asupra ieșirii din UE

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că Parlamentul nu trebuie să aibă drept de veto asupra deciziei de ieșire a țării din Uniunea Europeană, îndemnându-i de membrii legislativului să nu modifice proiectul de lege ce acordă premierului Theresa May prerogativa de a declanșa negocierile oficiale cu UE.

Într-o luare de poziție publicată în The Sunday Telegraph, Davis le-a cerută parlamentarilor din Camera Comunelor să respingă luni amendamentele votate săptămâna trecută de Camera Lorzilor.

Acestea vizează protejarea drepturilor cetățenilor celorlalte state comunitare aflați în Marea Britanie și acordă parlamentului de la Londra dreptul de vot asupra oricărui acord cu privire la Brexit înaintea ratificării sale de către Parlamentul European.

"A fost evident din unele din declarațiile lorzilor că scopul lor ascuns a fost să creeze o situație în care parlamentul să poate încerca răsturnarea rezultatului referendumului" pentru Brexit, a scris Davis citat de Agepres.

"Ceea ce nu putem avea este ca vreuna din Camerele Parlamentului să răstoarne decizia poporului britanic — ei nu au drept de veto", a insistat el.

Ministrul a promis însă 'multe ocazii pentru parlament de a dezbate negocierile noastre pentru un nou parteneriat cu UE și de a le influența rezultatul'.