Fostul premier britanic John Major a dezvăluit metoda pe care actualul premier, Boris Johnson, o va folosi pentru a impune un Brexit fără acord Camerei Comunelor la sfârșitul lunii octombrie. Este vorba de un instrument statutar cunoscut sub numele de Ordin de Consiliu.

Dacă ar fi instituit acest Ordin, el ar suspenda efectul legii partizanilor rămânerii în UE, cunoscută ca Benn Act, care interzice premierului să părăsească Uniunea fără acord.

La emisiunea de la BBC Question Times, președintele Partidului Conservator, James Cleverly, a refuzat să excludă posibilitatea folosirii unui Ordin de Consiliu, atunci când John Major și-a exprimat temerea față de această posibilitate: „Nu voi face comentarii privind maniera în care intenționăm să acționăm.”

„Temerea mea este că guvernul va încerca să ocolească Legea Benn, promovând un Ordin de Consiliu pentru a suspenda Legea până la 31 octombrie”,  a spus Major.

„Este important să notăm că un Ordin de Consiliu poate fi promovat de persoanele implicate – adică de miniștrii guvernului – fără implicarea Reginei”, a mai explicat fostul premier. „Aș vrea să-l avertizez pe prim-ministru că – dacă recurge la aceasta – va sfida grav Parlamentul și Curtea Supremă.”

Negocierile dintre UE și Marea Britanie pentru un nou acord de ieșire sunt într-un impas grav, reprezentanții Bruxelles-ului nefiind dispuși să facă nici o concesie. Ei mizează pe presiunea pusă de Parlamentul londonez asupra lui Boris Johnson.

Guy Verhofstadt, europarlamentarul care se ocupă de chestiunea Brexitului, a declarat deja că este de acord cu o nouă amânare a ieșirii din UE a Marii Britanii.

Nu este greu de ghicit că UE așteaptă ca, amânat în repetate rânduri, Brexitul să moară.

Pe de altă parte, așa cum a dezvăluit John Major, actualul premier are la dispoziție o armă letală, prin care poate pune în aplicare Brexitul, la data fixată, 31 octombrie, cu sau fără acord, așa cum a promis la învestire.