Brexit - detalii de ultimă oră. Condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească pentru a rămâne în Marea Britanie

Peste 435.000 de români și-au manifestat intenția de a rămâne în Marea Britanie. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a explicat într-un interviu pentru TVR, care sunt condițiile pentru cei care vor să rămână în Anglia. Dacă este nevoie de viză, dac ă studenții mai pot studia, plus alte amănunte importante.

Loara Ștefănescu (TVR): Întrebarea ar fi următoarea: sigur, situația imigrației va fi cu totul alta după ce premierul Boris Johnson va anunța un nou plan privind imigrația în Marea Britanie; dumneavoastră aveți ceva detalii din interior despre cum va arăta acest nou plan, care va intra în vigoare din 2021 clar?

Dan Mihalache: Am spus că va fi un sistem bazat pe un anumit tip de punctaj, probabil cu câteva grupe sau cel puțin așa spune studiul pe care l-a prezentat alaltăieri comisia de experţi independenţi. Dar /vă spun/ din experiența mea personală că de regula aceste studii sunt şi urmate. 

Loara Ștefănescu (TVR): Vor fi avantajați cei supracalificați sau anumite meserii? Asta ar fi de interes pentru români, să ştie ce va urma. E vorba de acel "Global Talent Visa". 

Dan Mihalache: Sigur, în mod cert există o grupă care se cheamă "Talente excepţionale", care vor putea să dobândească statutul de rezident fără niciun fel de condiționalitate, în funcție de CV și așa mai departe, de supracalificare, cum spuneți dumneavoastră. 

Va exista probabil, vă spun discuţiile care se poartă, nu înseamnă că ele vor arăta exact așa cum vă spun eu acum, o categorie generală, care va fi supusă unor criterii de evaluare; de pildă,

cunoașterea limbii engleze, preexistenţa unui contract de muncă în Marea Britanie, preexistenţa unui contract de muncă care să ne garanteze un anumit venit anual. 

Se vorbeşte de 30.000 de lire anual, unii spun că e prea mult, alţii spun că ar trebui să fie 25.000 de lire anual sau, ca să fiu mai direct și mai puţin sofisticat, probabil că va fi foarte greu să aplicăm sistemul de acum, în care cineva vine pe aici şi vede dacă îşi găseşte loc de muncă sau nu.

-S-a mai pus o problemă astăzi referitoare la ce se întâmplă cu studiile academice în Marea Britanie. E de interes pentru studenții români care vor fi în Marea Britanie de acum înainte. Ştiu că și dumneavoastră aveți unele date. Eu am obținut alte date. Ce știți că se întâmplă practic după 2021 cu studenții care vor merge în Marea Britanie?

Dan Mihalache: Eu ştiu, am purtat această discuție cu dumneavoastră și știu că avem o interpretare diferită asupra anilor. Eu am spus 2023, dumneavoastră aţi spus 2021.

-Eu, citând guvernul britanic de ultimă oră.

Dan Mihalache: Deocamdată e o chestiune care se discută. Problema nu va fi accesul,

pentru că am studiat și eu între timp toate chestiunile astea. Deci sigur că cine va dori să vină va veni să studieze în Marea Britanie, nu va exista o interdicţie de a veni. 

-Probabil costuri mai mari…

Dan Mihalache: Deocamdată costurile pentru cetăţenii europeni sunt undeva la 9-10.000 de lire pe an. Pentru cei non europeni sunt mult mai mari, sunt undeva /la/ 15 şi mai mult, din câte am văzut eu anumite date. De asemenea, ei pot să aplice pentru o schemă de ajutor financiar. 

Vom vedea dacă această schemă de ajutor financiar se va menține și după 2021 sau 2023. Vedem această dată care va fi ea exactă sau nu. Sunt de asemenea guverne regionale, cum sunt scoțienii sau Țara Galilor, care doresc să subvenționeze ei costurile. Deci e un ghem de probleme foarte încâlcite în ceea ce priveşte.

- Dar ce e sigur, o concluzie domnule ambasador şi vă mulţumim mult pentru /intervenţie/, ce e sigur pentru următoarele /.../ pentru că ne-am uitat puțin în perspectivă, dar totuși pentru anul acesta, pentru următoarele 11 luni nu se schimbă mare lucru, înțeleg, şi totuși dacă...

Dan Mihalache: Oamenii trebuie să știe că pot veni, în continuare, în Marea Britanie pentru a munci și studia în aceleași condiții, având aceleași drepturi, că trebuie în același timp să își reglementeze statutul, înscriindu-se pentru statutul de rezident - settled - sau prerezident - pre-settled - până la 30, până la sfârșitul anului sau cel mai târziu până la 30 iunie 2021. 

Al doilea lucru care mi se pare important e că dreptul la libera circulație rămâne neschimbat. Nu are rost să facem, să creem panică, discutând că dacă pleacă acasă, nu se vor putea întoarce înapoi decât cu viză. Nu vor exista vize. Libera circulație se face pe bază de carte de identitate sau pașaport, dacă cetăţeanul doreşte să-şi utilizeze paşaportul. 

Deci, cel puțin deocamdată, nimic nu se schimbă, iar în ceea ce privește studenții, statutul actual, reglementările rămân neschimbate şi pentru anul universitar sau cel puțin pentru anul universitar care începe în toamnă. Deci mi se par cele trei elemente care trebuie reținute în momentul de față. Nu are rost să creem, şi fac apel la toţi concetățenii mei, o întreagă zvonistică pe rețelele de socializare ș.a.m.d. 

Misiunea noastră ca ambasadă, din momentul, de peste o oră, ca să spun așa, când oficial se va produce Brexit-ul, este de a monitoriza că modul de aplicare a, să spunem, prevederilor care guvernează perioada de tranziție care sunt asiguratorii deocamdată, dar ştiţi cum e, diavolul e ascuns în detalii, deci…