BREXIT. Ședință de urgență a țărilor „afectate direct” de ieșirea Marii Britanii din UE: „Pregătire pentru consecinţele potenţiale”

BREXIT. Ședință de urgență a țărilor „afectate direct” de ieșirea Marii Britanii din UE: „Pregătire pentru consecinţele potenţiale”

BREXIT. O reuniune de urgență a țărilor care ar fi „afectate direct” de ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord a fost convocată miercuri la Bruxelles de premierul belgian Charles Michel.

„Este vorba de o reuniune de pregătire pentru consecinţele potenţiale ale unui Brexit, la diferite niveluri (probleme vamale, privind controalele la frontiere)”, se arată în comunicatul trimis de biroul de presă al premierului, citat de Agerpres.

„Iniţiativa a fost luată de Belgia pentru a reuni ţările vecine Mării Nordului”, se subliniază în comunicat.

Printre invitați se numără și liderii francez, german, danez și olandezi, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reuniunea va avea loc miercuri, înaintea summitului extrordinar al UE ce are ca temă principală Brexit-ul, unde urmează să participe șefii de stat și de guvern din statele UE și Theresa May.

Belgia, ale cărei porturi comerciale se situează vizavi de Marea Britanie, se consideră una dintre ţările a cărei economie va avea de suferit de pe urma unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE. Guvernul belgian s-a pregătit deja pentru a putea suporta costurile de angajare a mii de vameşi şi de agenţi de frontieră suplimentari începând cu 2020. De asemenea, pentru a se pregăti pentru eventualitatea unui Brexit fără acord, guvernul belgian a prevăzut "nu mai puţin de 250 de măsuri legislative şi de reglementare" adoptate sau în curs de adoptare, a afirmat Cherles Michel la 28 martie, după un consiliu de miniştri consacrat Brexitului.

Un summit crucial va avea loc miercuri la Bruxelles şi la care liderii UE ar urma să ia o decizie în privinţa prelungirii Brexitului. Săptămâna trecută, premierul britanic Theresa May i-a transmis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care a solicitat o amânare a Brexitului până la 30 iunie pentru a permite parlamentului de la Londra să agreeze un acord de retragere, informează Agerpres.