„L-au înlăturat pe Hruşciov!", a zis stupefiat Gheorghiu-Dej, după ce închisese telefonul care la capătul celălalt al firului îl avea pe cel ce s-a recomandat „Leonid Brejnev, preşedintele Sovietului Suprem al URSS”.
Hrusciov a fost debarcat, Brejnev a fost numit
La 15 octombrie 1964, agenţia TASS a difuzat ştirea debarcării lui Hruşciov. La dorinţa expresă a lui Nikita Sergheevici, Plenara CC al PCUS îl eliberase din funcţiile pe care le ocupa:prim-secretar al CC al PCUS, membru al Prezidiului CC şi preşedinte al Consiliului de Miniştri. Motivul invocat era „vârsta înaintată şi înrăutăţirea stării sănătăţii" sale.
În locul lui a fost numit Leonid Brejnev, cel mai mare politician și conducător de stat sovietic. Pe parcursul a 18 ani el a condus a doua cea mai puternică țară din lume, fiind lider recunoscut al blocului sovietic și al lagărului socialist.
În 1959, Brejnev este numit secretar al Comitetului central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, apoi pe 5 mai 1960 președinte al Prezidiului Sovietului Suprem, adică șef al statului.
Brejnev, nașul expresiei „dragi tovarăși”
Brejnev este cel care a consacrat banala adresare „dragi tovarăși”, la care i s-a răspuns cu „dragă Leonid Ilici”. Până la el, aceasta expresie nu exista în vocabularul public. Un semn că, în pofida esenței sale represive, regimul simțea nevoia să se „umanizeze”, cel puțin, în aparență.
El a avut 117 decorații de stat sovietice și străine. Dintre acestea amintim pe cea de „Erou al Muncii Socialiste” (1961), cvadruplu „Erou al Uniunii Sovietice” (1966, 1976, 1978, 1981), cavaler a opt „ordine Lenin”. Laureat al premiului «Pentru consolidarea păcii între popoare» (1973) și al „Premiului Lenin pentru literatură” (1979). În anul 1978 a fost decorat cu ordinul «Победа» (în a.1989 această decorare a fost anulată prin decretul Președintelui Sovietului Suprem al URSS M.S.Gorbaciov, ca fiind contradictorie statutului ordinului). În total, Brejnev a avut 117 decorații de stat sovietice și străine.
Nivelul de trai s-a îmbunătățit considerabil
Epoca Brejnev nu s-a distins prin prea multe libertăți, dar el aplică o politică mai puțin cruntă. Viața cetățenilor era stabilă. Pe parcursul întregii vieți, omul avea posibilități garantate în toate domeniile, dreptul la muncă, la educație și medicină gratuită .
Oamenii aveau posibilitatea să primească apartamente bune, comode, salariile au crescut cu 97% - de la 90 de ruble în mediu, în anul 1963 la 177 în anul 1980. A apărut încă o zi de odihnă, în afara duminicii, sîmbăta. Zilele de 8 martie și 9 mai au fost declarate zile de sărbătoare, libere.
„Două lucruri au fost și vor fi mereu foarte aproape de inima mea, au fost și vor fi obiectul grijilor mele constante. Este pîinea pentru popor și securitatea țării”
Un fapt incontestabil al politicii sale a fost îmbunătățirea vieții oamenilor și noul lor mod de viață, accesul la bunuri și desigur moda.
Pe străzi au apărut oameni bine îmbrăcați. În țară au început să fie aduse mărfuri din țările socialiste și cele capitaliste prietenoase - India, Austria, Finlanda. Ulterior au început să apară și mărfuri din alte țări capitaliste. Puține, și mafia le făcea deficitare, dar ele erau și oamenii care aveau legături reușeau să capete acest deficit. Au apărut noi autoturisme. La Toliatti, în colaborare cu Italia, a fost pornită producerea analogului sovietic al mașinii ”Fiat” - automobilul «Жигули», apoi și «Lada». Și industria sovietică a început să producă mărfuri de calitate, moderne. Însuși secretarul general nu era împotrivă să se laude în hainele la modă . «Uite ce blugi mi-au fost dăruiți», - se lăuda L.I. Brejnev în fața unui adept și tovarăș de partid.
Leonid Brejnev în Moldova
O vreme, Leonid Brejnev a condus Moldova sovietică, iar Stalin îl numea „moldovean frumos”. El a fost numit secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova după numirea sa din partid în Ucraina, pe 2 aprilie, 1951 a fost ales prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova.
În timpul său, s-au pus bazele Chișinăului de astăzi, cel vechi fusese distrus de război.
Brejnev a condus personal multe proiecte de infrastructură urbană. Tot centrul vechiului Chișinău a fost reconstruit și construit la începutul anilor ‘50. A început construcția zonei de odihnă, numită ulterior Parcul Central de Cultură și Odihnă în numele Comsomolului Leninist, care în popor se numea și se mai numește încă «Lacul comsomolist».
Aceleași schimbări pozitive au avut loc și în alte orașe și localități din Moldova.
Spre sfârșitul anilor '80 sănătatea lui Brejnev șubrezise
Brejnev și-a păstrat puterea până la capăt, în ciuda sănătății sale fragile și a debilității crescânde. El a dat Uniunii Sovietice o formidabilă bază militară, o industrie capabilă să furnizeze un număr mare de arme moderne.Făcând acest lucru a sărăcit restul economiei sovietice.
După moartea sa, a fost criticat pentru o alunecare treptată a nivelului de trai , răspândirea corupției și a amicismului în birocrația sovietică și caracterul general stagnant și descurajant al vieții sovietice la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor ’80.