Simona Halep a primit verdictul în cazul scandalului de dopaj: A fost suspendată patru ani.
ITIA a comunicat suspendarea Simonei Halep din tenis pentru o perioadă de patru ani. Totuși, decizia poate fi contestată, iar sportiva româncă are dreptul de a face apel la TAS.
„Tribunalul a confirmat că jucătoarea a încălcat două reguli din Programul Anti-Doping (TADP), articolul 2:
Prezența și utilizarea Roxadustat, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halepp, colectată la data de 29 august 2022, la US Open
Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în anul 2022 după recoltarea și analizarea a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP”, se arată în comunicatul ITIA.
Simona Halep, suspendată din tenis pentru patru ani
Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) a amânat în repetate ocazii verdictul privind cazul de dopaj al Simonei Halep. Sportiva româncă a fost audiată la Londra în iulie, dar fără niciun succes.
Această întârziere a determinat-o pe constănțeancă să își manifeste nemulțumirea în mai multe contexte.
Simona Halep ar putea să revină pe teren abia când va îndeplini vârsta de 35 de ani. Având în vedere că un an s-a scurs deja de când nu a mai intrat pe teren.
„Agenția Internațională a Integrității în Tenis (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat jucătoarea română de tenis, Simona Halep, pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a încălcărilor Programului Anti-Dopaj în Tenis (TADP)”, se mai arată în comunicatul ITIA.
Halep, deținătoarea a două titluri Grand Slam și în vârstă de 31 de ani, se confruntă cu două acuzații distincte în cadrul TADP.
Una dintre acestea se bazează pe o descoperire Analitică Adversă (AAF) legată de substanța roxadustat, detectată la US Open în 2022 prin teste de urină efectuate în timpul turneului. Cea de-a doua acuzație vizează neregularități în Pașaportul Biologic al Atletului (ABP) al sportivei.
Halep a fost suspendată provizoriu începând cu octombrie 2022
În comunicatul emis se mai arată că Tribunalul a acceptat explicația sportivei referitoare la consumul unui supliment contaminat. Însă a concluzionat că cantitatea consumată de aceasta nu ar fi putut genera nivelul de roxadustat descoperit în eșantionul pozitiv.
Karen Moorhouse, Directorul Executiv al ITIA, a declarat:
„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent”.
„ITIA a urmat procedurile corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Anti-Dopaj - îndeplinindu-ne astfel scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției corecte, în numele sportului. Panoul a recunoscut, în decizia scrisă, că s-a urmat o procedură adecvată.
Înțelegem interesul semnificativ al publicului față de aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți, iar decizia completă va fi publicată la momentul potrivit”, mai transmite Agenția.