Update 15.52. Administrația Prezidențială anunță într-un comunicat oficial că Florin Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele Iohannis a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri.

Într-o prima reacție, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a arătat că retragerea lui Florin Cîțu este cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români și dădea asigurări că noile audieri pentru miniștri se vor desfășura cu celeritate.

Pe de altă parte, ședința de plen a Camerei Deputaților și a Senatului se poate desfășura. Departamentul pentru Situații de Urgență arăta, în avizul transmis la parlament, că în acest moment nu au fost dispuse măsuri excepționale la nivel național în cazul pandemiei cu COVID-19, prin urmare este avizată ședința de plen de astăzi, transmite RRA

Știrea inițială dată în exclusivitate de evz.ro cu 30 de minute înaintea anunțului oficial venit de la Palatul Cotroceni:

Surse politice au declarat în exclusivitate pentru evz.ro că, la această ora (15.30) cu puțin timp înainte de prezentarea în Parlament, am putea asista la o surpriza de proportii: Florin Cîțu să-și depună mandatul și să nu se prezinte în Parlament.

Sursele politice pe care le-am citat nu ne-au precizat dacă este vorba despre o mișcare tactică care să-l mențină la conducerea guvernului pe Ludovic Orban sau este vorba de frica lui Florin Cîțu de a deveni premier în condiții de pandemie.

La ora la care scriu aceste randuri, Cîțu se află cu Orban la Palatul Victoria și discuta cea mai bună strategie care poate fi avută în vedere ținând cont de circumstanțele complicate in care ne aflam, au declarat în exclusivitate pentru evz.ro sursele citate.

O eventuala retragere a lui Cîțu și depunerea mandatului încredințat de președintele Iohannis ar conserva actuala formula guvernamentală cu Orban prim-ministru interimar.