Veşmântul cusut de Maica Domnului a ajuns la Mangalia, cu un avion militar, de la Mănăstirea Kato Xenias din Grecia.
La iniţiativa preotului militar Traian Chircu, cel care s-a şi ocupat îndeaproape de ridicarea Bisericii Militare din Mangalia, Brâul Maicii Domnului a ajuns din nou în România. În anul 2001, sfântul veşmânt a fost adus în ţară, ocazie cu care a poposit, pentru scurt timp, şi în Constanţa, oraş în care a revenit zilele acestea. Joi, dis-de dimineaţă, delegaţia condusă de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a plecat cu un avion Antonov - AN 24 spre aeroportul militar Neas Anhialos din Grecia.
De aici, ÎPS Teodosie, clericii şi jurnaliştii au plecat la Mănăstirea Kato Xenias, situată la 50 de km de Volos, lăcaş care adăposteşte Brâul Maicii Domnului. După o primire triumfală ca acea cuvenită unui arhiereu şi slujba de rigoare, s-a semnat un protocol între Mănăstirea de maici Kato Xenias („Străina de Jos“, nume ce provine de la o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ajunsă în mod miraculos aici) şi Biserica Militară de garnizoană din Mangalia. Brâul Maicii Domnului a sosit în aceeaşi zi pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Transportat cu Hummerul şi păzit de bodyguarzi
Brâul a fost adus direct de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu la Mangalia de un convoi impresionant de maşini. El s-a aflat tot timpul în mâinile Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a ajuns la Biserica Militară într-o limuzină Hummer albă, cu geamuri fumurii, înconjurată de autoturisme ale agenţilor de pază şi ale jandarmilor. Aici aşteptau un sobor de preoţi din Mangalia şi din localităţile învecinate, alături de edilul-şef al oraşului, Zanfir Iorguş.
Brâul a fost mai întâi dus în Biserica Militară „Sfânta Maria“, care urmează să fie sfinţită astăzi, iar apoi aşezat într-un baldachin argintiu, afară. La Mangalia au venit să se închine la sfintele odoare aproximativ 10.000 de credincioşi.
Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru această ocazie peste 200.000 de „brâuleţe“ însoţite de iconiţe. Acestea au fost sfinţite de IPS Teodosie la sosirea la Mangalia: „Iconiţele şi aceste brâuleţe sunt o prelungire a binecuvântă rii Sfântului Brâu al Maicii Domnului. Credincioşii pot atinge, cu ele sfântul veşmânt, iar cei ce le vor purta vor avea noroc, vor fi feriţi de boli şi de necazuri. Maica Domnului a dorit ca acest brâu al ei să ajungă la Mangalia, în Dobrogea, în locul pe care Papa Paul al II-lea l-a numit «Grădina Maicii Domnului»“, a afirmat IPS Teodosie.
TRADIŢIE
Conform tradiţiei, Brâul a fost ţesut de Maica Domnului, iar după adormirea ei, i-a revenit Sfântului Apostol Toma. Până în secolul al IV-lea, Brâul a fost păstrat la Ierusalim, apoi în Capadocia şi, din nou, adus în Oraşul Sfânt de împăratul Teodosie cel Mare. O parte din Brâu ajunge în secolul al XIII-lea la Mănăstirea Vatoped, din Muntele Athos, acolo unde se află şi azi. Două alte părţi ale Brâului au fost dăruite Mănăstirii de maici Kato Xenias situată la 50 de kilometri de Volos. PROGRAM
Astăzi în Constanţa
> Oficierea slujbei de sfinţire a Bisericii Militare de garnizoană - Mangalia;
> Ora 15.00, procesiune din Mangalia în care va fi condus Brâul Maicii Domnului spre Constanţa; > Popas de rugăciune, de o oră, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din Eforie Nord; > Ora 17.00 - intrarea în Constanţa; > Popas de rugăciune la Biserica „Sfânta Maria“, Bulevardul 1 Mai; > Întâmpinare în Piaţa Ovidiu, procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală, depunere spre închinare până în ziua de 21 mai.