Brăţara ELECTROŞOC pentru proastele obiceiuri: Ai fi uimit cât de căutată este

Brăţara ELECTROŞOC pentru proastele obiceiuri: Ai fi uimit cât de căutată este

O companie din Statele Unite a dezvoltat o brăţară menită să-i ajute pe oameni să renunţe la obiceiurile proaste, administrându-le un şoc electric de fiecare dată când nu-şi ating obiectivele. Aparatul urmează să iasă pe piaţă abia în aprilie anul viitor, dar producătorii susţin că au primit deja aproximativ de 1.000 de pre-comenzi.

Când prototipul Pavlok a fost prezentat prima dată, mai devreme în acest an, preţul pe bucată s-a estimate a fi de 250 de dolari. Totuşi, prin intermediul Indiegogo, cei care susţin proiectul pot achiziţiona Pavlok cu 125 de dolari.

Printre aceste obiceiuri pot fi lenevitul în pat dimineaţa, prea mult timp petrecut pe social media sau chiulul de la ora de gimnastică.

Utilizatorul pur şi simplu alege un obicei prost de care doreşte să scape, îl programează în aplicaţia smartphone a brăţării şi alege pedeapsa pe care aceasta o va administra. Aceasta poate varia de la o vibraţie sau un semnal sonor, până la trimiterea unui şoc electric uşor de până la 300 de volţi, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Creierul se educă

Prin asigurarea unui stimul negativ ori de câte ori este repetat un obicei prost, creierul va începe treptat să asocieze acest stimul cu comportamentul respectiv. De-a lungul timpului, creierul va stabili în cele din urmă o legătură puternică între obiceiul prost şi pedeapsa corespunzătoare, aşa încât nu va mai fi nevoie de şoc - va apărea o înclinaţie instinctivă de a nu mai roade unghiile sau de a nu mai lenevi în pat, de exemplu.

Dispozitivul, dotat cu tehnologie radio Bluetooth şi alte aplicaţii, poate fi utilizat, teoretic, pentru aproape orice, dar aşa cum este conceput în acest moment pare să se concentreze pe trei domenii principale: somn, exerciţii fizice şi productivitate, potrivit portalului digitaltrends.com.

Pedeapsa, pe Facebook

Funcţia de somn, de exemplu, îl va trezi pe purtătorul brăţării cu vibraţii mici pe încheietura mâinii, dar dacă încearcă să moţăie sau accelerometrul încorporat nu detectează mişcare, va fi abordat cu un şoc. Funcţia de exerciţiu va permite să fie introdusă locaţia sălii de gimnastică şi ora acestei activităţi sau locul de muncă şi ora de începere a programului.

Dacă telefonul nu intră în perimetrul locaţiei fixate în perioada de timp determinată, atunci pedeapsa este plata unei penalizări, postarea eşecului pe Facebook sau şocul electric. Funcţia de productivitate, pe de altă parte, va lucra cu conectorul din Chrome şi va permite selectarea site-urilor pe care utilizatorul doreşte să le evite sau să le utilizeze mai rar.

Recompense în bani

Pe de altă parte, dispozitivul nu doar pedepseşte comportamentul rău, ci este conceput şi pentru a-i recompensa pe utilizatori pentru atingerea obiectivelor. Dacă acestea sunt îndeplinite în mod constant, de exemplu, utilizatorul poate câştiga bani de la alţi utilizatori care nu şi le îndeplinesc.

Brăţara a fost dezvoltată de o companie din Boston sub denumirea "Pavlok", de la numele fiziologului rus Ivan Pavlov, renumit pentru studiile sale din 1918 privind conceptul de condiţionare clasică.

Schimbarea comportamentelor

Dispozitivul este menit să ajute la schimbarea comportamentelor şi să permită utilizatorilor să se tranforme în persoana care doresc să devină.

Compania intenţionează să conecteze în viitor dispozitivul la alte aplicaţii şi dispozitive pentru a lărgi evantaiul obiceiurilor proaste ce urmează a fi corectate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News