Aproape toată lumea alege să mănânce un sandviș cu brânză sau să se bucure de o bucată de Comté, însoțită de un pahar cu vin bun. Dar este brânza compatibilă cu o dietă sănătoasă, cum pare să sugereze unele indicii? Cele mai multe brânzeturi conțin sare și grăsimi saturate, dar sunt, de asemenea, bogate în proteine și calciu. Deci, care este verdictul?
Cinci experti clarifică dacă brânza este sănătoasă sau nu şi cât trebuie să consumăm pe zi:
Clare Collins, nutriționist
"În afară de cazul în care aveți intoleranță la lactoză sau alergie la proteine din lapte, brânza nu este incompatibilă cu sănătatea. În Australia se recomandă consumarea a două produse lactate de trei ori pe zi (și chiar până la patru ori pe zi, pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani). Este recomandat porţii de aproximativ 40 de grame, să fie produse scăzute în grasimi, pentru a limita aportul de calorii. În Franţa, recomandările sunt putin diferite, desi în general similare. În prezent, impactul consumului de brânză asupra riscurilor cardiovasculare (aşa cum se spune), nu a fost încă studiat în mod corespunzător. O revizuire a literaturii care datează din 2018 a identificat totuși patru publicații științifice ale căror autori au examinat problema foarte serios. Rezultatele acestora arată că, pe măsura creșterii consumului de brânză, riscul bolilor cardiovasculare este mai mic. Consumată regulat și cu moderatie, brânza este compatibilă cu o bună stare de sănătate".
Evangeline Mantzioris, dietetician
"Diferitele elemente nutritive conținute în brânză trebuie luate în considerare. Cele mai multe dintre ele - calciu, proteine și grăsimi saturate - sunt prezente și în alte produse lactate. Calciul este important deoarece reduce riscul de osteoporoză, în timp ce proteinele sunt necesare pentru fabricarea și repararea țesuturilor. Ambele elemente au beneficii evidente pentru sănătatea noastră. Grăsimile saturate conținute în brânză sunt, în ceea ce le privește, mai controversate, în special în ceea ce privește rolul lor potențial în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, consensul care rezultă din studiile la scară largă este că brânza este un aliment neutru - adică nu are nici un efect pozitiv sau negativ. Brânza este, de asemenea, o hrană fermentată, care conține, prin urmare, bacterii sau drojdii, care ajută la menținerea microbiomei sănătoase. Cu toate acestea, trebuie amintit că o porție de brânză (40 g) reprezintă aproximativ 500 până la 650 kJ (500 Calorii = 2.0934 Kilojouli). Ca urmare, este mai bine să urmați recomandările, adică trei porții de produse lactate pe zi, brânză inclusă - dacă vă place. Și dacă încercați să pierdeți în greutate sau aveți deja probleme cardiovasculare, consultați-vă medicul".
Regina Belski, dietetician
"Brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt egale, și nu este necesar să se mănânce o bucată întreagă de Brie. Conform ghidurilor dietetice australiene, o porție corespunde unei cantități de aproximativ 40 g de brânză tare, cum ar fi cedru, și aproximativ 120 g de ricota. Când vă aflaţi la supermarket, luați trei tipuri diferite de brânzeturi și citiți etichetele pentru a le determina ingredientele. Cât de multă sare conține, grăsimi saturate și calciu. Apoi alegeți cele mai bune dintre cele trei - cea care conține cel mai mult calciu, cea mai mică cantitate de sare, cea mai puțin saturată în grăsimi. Și bucurați-vă, cu moderaţie".
Rebecca Reynolds, nutriționist
"Brânza este un aliment bun. Aceasta are o sursă importantă de substanțe nutritive benefice atât pentru omnivori, cât și pentru vegetarieni, cum ar fi calciul. O treime din australieni consumă în principal brânză tare, cum ar fi cheddar. Produsele lactate și înlocuitorii lor (cum ar fi brânzeturile de soia) se numără printre principalele grupuri de hrană recomandate în orientările dietetice australiene, deși sunt recomandate, de la vârsta de doi ani, de preferință, variante cu conținut scăzut de grăsime. Deoarece multe grăsimi din brânză sunt saturate, deci este o grăsime dăunătoare. Cu toate acestea, există unele dovezi care sugerează că produsele lactate sunt, de fapt, neutre sau benefice pentru sănătatea inimii. Brânza conține, de asemenea, o mulțime de proteine, de care corpul nostru are nevoie. Printre defecte se numără conținutul de sare de mare, riscul de intoxicatii alimentare pe care unele soiuri le prezintă pentru femeile gravide, precum și probleme legate de producția ei".
Yutang Wang, expert în biomedicină
"Brânza este una dintre cele mai vechi alimente consumate de oameni. Acesta a făcut parte din dieta noastră de mii de ani . Este bogată în proteine și grăsimi, care oferă corpului nostru blocuri importante (aminoacizi și acizi grași ). Brânza conține, de asemenea, alte ingrediente esențiale, inclusiv vitamine și minerale necesare pentru a rămâne sănătos. Până în prezent, niciun studiu nu a stabilit o legătură între consumul de brânză și bolile cardiovasculare. Deși se știe că acizii grași de origine industrială cresc riscul de a dezvolta aceste boli, acest lucru nu este valabil în cazul acizilor grași trans naturali conținuți în brânză. În prezent nu suntem siguri că blochează arterele. Cu toate acestea, chiar dacă brânza în sine nu este rea pentru noi, consumatorii trebuie să o evite atunci când călătoresc în țările în care tuberculoza este endemică și în cazul în care pasteurizarea nu este garantată (ca în Nigeria, de exemplu), titrează francetvinfo.