Descoperiri șocante în urma controalelor inspectorilor DSV din țară. Tone de produse lactate au fost confiscate pentru distrugere după ce în compoziția acestora au fost identificate bacterii precum E.coli și Salmonella.
Brânza de Sibiu este considerată o adevărată delicatesă de majoritatea românilor. Telemeaua, urda, cașul sau untul produse de sibieni sunt la mare căutare în piețele agroalimentare din întreaga țară. Deși se vând cu prețuri extrem de piperate, se pare că aceste produse nu sunt întotdeauna conforme. Inspectorii DSV au descoperit recent că mai mulți producători vindeau brânza de Sibiu contaminată cu E.coli și Salmonella.
Brânza de Sibiu, pericol alimentar
Pe parcursul ultimelor luni, inspectorii DSV au efectuat numeroase controale privind sectorul lactatelor. În acest sens, 79 de controale au vizat sortimentele de brânză de Sibiu. Din totalul acestora, 14 au indicat depășiri ale limitelor impuse pentru criteriile microbiologice.
Astfel, au fost luate probe de telemea, urdă, caș precum și unt și cașcaval. În multe dintre acestea, analizele de laborator au indicat contaminarea cu E.Colli, Salmonella SPO sau Stafilococ CP.
Totodată, în urma controalelor au fost descoperite nereguli și legate de procesul de producție al brânzeturilor. De asemenea, o altă neconformitate găsită de inspectorii DSVSA în acest sens vizează transportul animalor vii.
”În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic (pavimente deteriorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, a anunțat DSVSA.
Per total, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au aplicat amenzi de până la 81.400 de lei. De asemenea, au existat și cazuri de suspendare a activității pentru unii producători.
Cum poți identifica produsele de calitate cumpărate de la producători locali
Inspectorii DSVSA trag un semnal de alarmă în urma numeroaselor produse neconforme găsite pe piață. Aceștia susțin că pentru a distinge produsele calitative, consumatorii trebuie să analizeze caracteristicile organpleptice. Acestea fac referire la gustul, aspectul, culoarea, consistența sau mirosul produselor. De asemenea, aceștia îi îndrumă pe cumpărători să semnaleze instituțiilor abilitate orice neregulă de acest gen.