Botiş: "Vom acorda stimulentele la Ministerul Muncii, dar numai celor care îndeplinesc criteriile de performanţă"

Botiş: "Vom acorda stimulentele la Ministerul Muncii, dar numai celor care îndeplinesc criteriile de performanţă"

După discuţiile de azi cu sindicaliştii de la Ministerul Muncii, ministrul Ioan Botiş a anunţat în această după-amiază că şi în acest minister se vor acorda stimulentele, "dar numai celor care îndeplinesc criteriile de performanţă". Dacă amendamentul PDL la OUG 1/2010 trece marţi de parlament, calculul acestora se va raporta la valoarea medie a stimulentelor pe 2009, din care se va scădea însă procentul de 25% cu care s-au tăiat anul trecut veniturile, au declarat surse din Ministerul Muncii.

Acordarea stimulentelor celor care şi-au îndeplinit ţintele fixate de Ministerul Muncii s-a decis după o serie de proteste, urmate de negocieri cu ministrul. Potrivit ministrului muncii, "atitudinea, în general, în Ministerul Muncii a fost una pozitivă şi oamenii au înţeles că nu e o soluţie aceea de a protesta în stradă, ci de a discuta". Botiş spune că protestatarii nu vor suferi sancţiuni, dar nici nu-şi vor primi banii pe orele nelucrate.

"Un venit suplimentar poate veni numai pe baza unor criterii de performanţă"

"Am convenit să ne întâlnim şi mâine cu reprezentanţii sindicali şi să stabilim un calendar de corectare a unor probleme. Dar un venit suplimentar poate veni numai pe baza unor criterii de performanţă.  Am convenit să acordăm aceste stimulente, dar numai celor care îndeplinesc criteriile de performanţă", a anunţat Botiş, după întâlnire.

Ministrul spune că nu ar fi probleme în raportarea la aceste criterii, întrucât "ele sunt stabilite clar de către instituţii, sunt criterii  matematice". Discuţiile vor fi oricum continuate săptămâna viitoare. Tăierea de 25% se aplică şi la media stimulentelor

Tot atunci, Botiş se aşteaptă să treacă prin Camera Deputaţilor şi modificările la OUG1/2010 prin care, ca şi în cazul angajaţilor de la Finanţe, stimulentele să fie introduse în salariul de bază lunar prin raportarea la valoarea medie a acestora pe 2009 pentru fiecare funcţie în parte. "Un venit variabil se transformă într-un venit fix. Se ia un stimulent mediu pe 2009, iar valoarea acestuia se introduce în salariul brut care va creşte astfel. Ceea ce înseamnă şi o creştere  a bazei de la care porneşte discuţia pentru legea salarizării din 2011", a declarat ministrul muncii.

Potrivit unor surse din instituţie, calculul ar urma să se facă pentru fiecare funcţie în parte, din media rezultată scăzându-se 25%, procentul de tăiere a veniturilor aplicat anul acesta. Chiar şi aşa, Botiş estimează că va exista o creştere: "La Ministerul Muncii, creşterea pe valoare medie a stimulentului înseamnă între 40 şi 50% din salariu", a explicat el.

Ministrul a lăsat însă în suspensie problema fondurilor din care ar trebui să se acopere, cel puţin pentru moment, aceste stimulente: "Despre bani ar trebui să-l întrebaţi pe domnul Ialomiţianu", a adăugat Botiş.

Ne puteți urmări și pe Google News