Sporturi bizare. Bossaball, sportul care îmbină elemente de volei, fotbal și gimnastică pe muzică

Sporturi bizare. Bossaball, sportul care îmbină elemente de volei, fotbal și gimnastică pe muzică Bossaball, sportul care combină muzica, gimnastica și volei. Sursa Foto: YouTube

Bossaball este o combinație de trucuri de fotbal, abilități de volei și gimnastică extremă, toate completate de melodii exotice. Bossaball Sports SL, cu sediul în Spania, este creatorul și deținătorul oficial al drepturilor noului sport și oferă licențe pentru cooperare exclusivă, reprezentare, dezvoltare și distribuție pe un anumit teritoriu.

Bossaball este un sport de echipă care își are originea în Brazilia, fiind ulterior promovat de belgianul Filip Eyckmans în anul 2004.

Bossaball, joc cu mingea inedit între două echipe

Bossaball combină elemente de volei, fotbal și gimnastică cu muzică într-un sport cu totul inedit. Se joacă pe un teren gonflabil prevăzut cu o trambulină de fiecare parte a fileului. Trambulinele permit jucătorilor să sară suficient de sus pentru a trimite mingea peste fileu.

Cuvântul „bossa", care este uneori tradus ca „stil sau atitudine", este asociat în mod obișnuit cu Bossa Nova, un tip de muzică din Brazilia, similar cu samba. Prin urmare, numele Bossaball îmbină sportul, muzica și energia pozitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un meci de Bossaball se joacă între două echipe de patru jucători. Scopul este ca fiecare echipă să trimită mingea pe terenul adversarului. Înălțimea plasei dintre cele două terenuri poate fi ajustată pentru diferite niveluri, cum ar fi profesioniști, intermediari, începători sau copii. Jucătorii nu au voie să atingă plasa și trebuie să rămână întotdeauna cu cel puțin o parte a corpului pe partea lor.

Bossaball, sport extrem

Un jucător (atacantul) este poziționat pe trambulină, iar ceilalți se află în jurul său pe partea gonflabilă

Un jucător din echipa care servește aruncă sau lovește mingea în aer și încearcă să lovească mingea astfel încât aceasta să treacă peste fileu și să ajungă în careul advers. Echipa adversă trebuie să realizeze o combinație de cel mult cinci contacte cu mingea pentru a o returna în cealaltă parte a fileului. Aceste contacte pot fi efectuate folosind orice parte a corpului. Din cele cinci contacte permise, mingea trebuie să fie jucată cel puțin o dată folosind tehnica de atingere a mingii de fotbal, după ce a fost efectuată a doua pasă.

Echipa aflată în posesia mingii se află în atac. Echipa aflată în apărare încearcă să împiedice atacantul să direcționeze mingea în terenul său; jucătorii de la fileu sar și se întind deasupra părții superioare (și peste planul) fileului pentru a bloca mingea. Dacă mingea este lovită în jurul, deasupra sau prin blocaj, jucătorii din apărare dispuși în restul terenului încearcă să controleze mingea cu o lovitură, pentru a putea intra în ofensivă.

Jocul continuă în acest mod, cu schimburi între cele două echipe, până când mingea atinge terenul în zonele de marcaj sau până când se comite o greșeală.

Rolul unui arbitru în Bossaball este similar cu cel din volei

Meciurile de competiție se joacă cu trei arbitri: unul principal și doi asistenți. Arbitrul principal se află sub fileu, în zona de joc. Este responsabil de deciziile finale și se concentrează în special asupra fileului. Cei doi arbitri asistenți sunt poziționați în colțuri opuse ale terenului. Aceștia trebuie să țină evidența numărului maxim de atingeri. De asemenea, ei trebuie să decidă dacă mingea este în interiorul sau în afara terenului.

Punctele pot fi obținute fie prin înscrierea unui punct, fie prin greșeala adversarului. Atunci când mingea atinge podeaua în limitele terenului, echipa de pe partea opusă a fileului primește un punct. Se joacă trei seturi, iar un set este câștigat atunci când o echipă adună 21 de puncte, cu o diferență de cel puțin două puncte față de echipa adversă. Seturile continuă după 21 de puncte, atât timp cât nu există o diferență de două puncte. Al treilea set se joacă la 15 puncte. Regula minimului de două puncte se aplică și în acest set.

Din 2005 s-au desfășurat șapte campionate internaționale.

Bossaball, sport extrem