Borş scăzut – deliciul de Crăciun al moldovenilor dintre Prut şi Nistru

Sursa foto: bunica.md

O bună parte din locuitorii Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, la 7 ianuarie. Tradiţional, mesele de Crăciun la moldoveni sunt pline cu bucate. Dar sărbătoarea Naşterii Domnului nu se trece fără borşul scăzut, o reţetă tradională cunoscută de toate gospodinele din nordul şi centrul Republicii Moldova.

Borş scăzut. Mâncare tradiţională moldovenească, borşul scăzut nu lipseşte de pe masa moldoveanului, în special la sărbătorile de iarnă.

Acest deliciu se pregăteşte, în special, din costiţă de porc cu grăsime suficientă pentru ca varza murată folosită să aibă destulă grăsime pentru a se îmbiba în timpul fierberii.

În raioanele de nord, borşul scăzut se mai prepară şi din carne de raţă sau gâscă. Doar că pasărea trebuie să fie grasă.

Se fierbe la aragaz sau se coace la foc mic în cuptor. Ambele metode sunt bune şi borşul scăzut este la fel de delicios!

Borş scăzut. Ingrediente pentru un ceaun de 5 l de apă

  • 1,5 kg.costiţă de porc sau 1 raţă;
  • 1-2 căpăţină  varză murată la butoi (depinde de mărimea ei);
  • 2-3 morcovi mari;
  • 2 - 3 cepe;
  • câteva roşii murate (putem folosi şi proaspete);
  • 2 frunze de dafin, câteva boabe de piper aromat.

Sursa foto: bunica.md

Mod de preparare

Varza murată o tăiem bucăţi mari 6 - 8 părţi, morcovul îl tăiem rondele, ceapa o lăsăm întreagă. Carnea o porţionăm în bucăţi mijlocii.

Aranjăm ingredientele pregătite în ceaun. Le puteţi aranja în straturi, dacă doriţi.

La fundul vasului punem câteva boabe de piper aromat,1,2 frunze de dafin, câteva bucăţi de carne, 1 morcov, câteva bucăţi de varză, roşiile.

Repetăm cu alt strat de ingrediente exact ca primul.

De asupra punem ceapa şi morcovul.

Adăugăm apa atât, cât să fie deasupra cărnii de 3-5 cm. Punem ceaunul în cuptorul înfierbântat, t.200 C pe 2 ore sau fierbem borşul la aragaz. La foc mic până e gata.

Borş scăzut. Sursa foto: Julieta Saviţchi

Borş scăzut. Secretele moldovencelor

Fiecare gospodină din Republica Moldova are secretul său pentru borş scăzut.

Condiţia principală este ca varza să nu fie prea acră, să nu fie vineţie la culoare şi să nu aibă mirosuri străine.

Varza nu trebuie să fie lăsată să se zvânteze şi să curgă toată moarea. Borul scăzut nu va avea gust.

Unele gospodine mai adaugă în ceaun o crenguţă de cimbru. Mâncarea va fi mai aromată.

Nu strică şi o rădăcină de ţelină, care se pune întreagă.

Borşul scăzut se serveşte cu mămăligă.