UDMR-istul Laszlo Borbely a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului. Borbely este unul dintre politicienii “cu greutate” după 1990. El a fost deputat fără întrerupere timp de 16 ani, din 1990 şi până în 2016 şi a fost membru în majoritatea Guvernelor din 1996 până acum, fiind pe rând secretar de stat, ministru delegat la Transporturi, ministru plin la Dezvoltare şi la Mediu.

Două dosare DNA

Parlamentul a respins două cereri ale DNA de încuviinţare a urmăririi penale a lui Borbely. Una în septembrie 2012, când procurorii îl acuzau de două infracţiuni de trafic de influenţă şi de fals în declaraţii.

În martie 2015, deputaţii au respins o nouă solicitare DNA cu privire la Borbely în care fostul ministru al Mediului era acuzat că ar fi luat mită 50.000 de euro de la un om de afaceri din Oradea ca să intervină pentru atribuirea unor contracte cu Apele Române.

La vârful UDMR

Laszlo Borbely a fost, alături de fostul preşedinte UDMR Marko Bela şi de senatorul UDMR Verestoy Attila unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi politicieni maghiari din istoria partidului. Borbely a făcut parte din aproape toate negocierile privind intrarea sau ieşirea partidului de la guvernare.