Dacă peste un milion de oameni vor ceva, trebuie să-i asculți, a declarat, ieri, la RFI, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, care a anunțat că proiectul de lege privind autonomia va fi gata cel mai probabil la sfârșitul lunii august. Mai mult, Borbely a spus că dacă va fi nevoie de modificarea Constituţiei, acest lucru se va face. „Aşa cum în Tirolul de Sud, în alte părţi ale Europei sunt diferite feluri de autonomie, noi considerăm că o comunitate puternică, minoritatea maghiară are dreptul la unele feluri de autonomie”, a arătat Borbely.

PSD-iștii spun că e o temă de campanie

Vicepreședintele UDMR nu crede că e o problemă să fie formulat un astfel de proiect de lege.

„Nu e nici neconstituţional, nici împotriva altora să ai unele propuneri. Evident, dacă e nevoie să se modifice Constituția, cu 66% în Parlament se va modifica. Deci e o dispută mai lungă”, a spus Borbely, precizând că proiectul de lege este întrun stadiu final. „Vom avea în prima fază o dispută publică. Deci vrem să cunoaştem şi punctul de vedere al majorităţii, nu numai al politicienilor, ci şi al societăţii. Suntem siguri că nu va fi un drum scurt până când vom lămuri şi majoritatea (…). Dacă o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie să asculţi acea comunitate”, a mai arătat Borbely. Surse din PSD susțin că e o temă mai mult de campanie și că liderii UDMR știu foarte bine cum stau lucrurile în realitate, că acest proiect este greu de pus în practică.

Dan Șova: „Nu vreau”

Am vrut să vedem dacă UDMR are sprijinul partenerilor de guvernare. Întrebat cum comentează declarațiile făcute de Laszlo Borbely, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova (foto), ne-a retezato scurt, înainte de a termina întrebarea: Nu dau declarații despre ceea ce a spus Borbely.

– EVZ: De ce?

– Dan Șova: Nu vreau! Alte întrebări aveți?

– EVZ: Nu, asta voiam să vă întreb, despre proiectul de lege privind autonomia.

– Dan Șova: Vă doresc o zi minunată!”