Borat, o victima

Borat, o victima

Numele reporterului de televiziune fictiv Borat si-a facut aparitia ca victima a cenzurii in raportul anual asupra drepturilor omului realizat de Departamentul de Stat al SUA si lansat la Washington de Condoleezza Rice, informeaza Reuters.

In raportul pe anul trecut, Kazahstanul, unul din statele producatoare de petrol din Asia centrala, este criticat din cauza restrictiilor crescute in ceea ce priveste libertatea de exprimare si a altor abuzuri.

Departamentul de Stat, care spune ca in Kazahstan nu exista magistrati independenti, a criticat si asasinarea, in 2006, a politicianului de opozitie Altynbek Sarsenbaiuly, a garzii de corp a acestuia si a soferului care se afla cu acestia in momentul atentatului.

In raport s-a amintit si de anularea paginii de internet a lui Borat (www.borat.kz), la sfarsitul anului 2005, si de cazurile de incalcare a libertatii cuvantului la care au fost supusi mai multi reprezentanti ai media care l-au criticat pe fostul presedintele kazah Nursultan Nazarbayev.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Guvernul a considerat insultator continutul site-ului satiric coordonat de actorul britanic Sacha Baron Cohen", se indica in raport.

Baron Cohen, care si-a mutat site-ul de internet pe adresa (www.borat.tv), a fost privit ca un ghimpe in coaste de catre guvernul kazah, care initial a reactionat violent pentru ca tara a fost portretizata in acest lungmetraj drept patria misoginilor si a rasismului.

Cu putin timp inainte ca site-ul sa fie inchis, un oficial al ministerului kazah de Externe a amenintat ca va "lua masuri legale" impotriva lui Baron Cohen.

Actorul, care este evreu, a raspuns prin intermediul personajului sau Borat: "Sprijin... total pozitia guvernului de a da in judecata acest evreu".