Biserica Ortodoxă este, din nou, cea mai lovită de noile restricții pe care intenționează să le instituie autoritățile din România: ele ar compromite practic pelerinajele de Cuvioasa Parascheva, de la Iași, și Sfântul Dimitrie cel Nou, de la București.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat la decizia prin care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) anunță că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.
Potrivit unei declarații de luni seara a lui Raed Arafat, măsura a fost motivată de riscul de infectare pe care l-ar prezenta deplasarea pelerinilor cu mijloace de transport precum autocare.
„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale”, a transmis Vasile Bănescu.
Dar, a adăugat acesta, combaterea COVID nu trebuie să pună în pericol drepturi și libertăți fundamentale, cum este libertatea religioasă:
„Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești”.
Bănescu a continuat, sugerând că restricțiile impuse pelerinajelor nu sunt justificate științific:
„Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții”.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a respins tăios ideea că lăcașele de cult ar fi focare de infecție:
„Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România”.
Dacă ar fi aprobate de consiliile locale pentru situații de urgență de la Iași și București, restricțiile ar afecta grav pelerinajele de la Cuvioasa Paracheva, respectiv Sfântul Dimitrie cel Nou.