Biserica Ortodoxă Română (BOR) reacționează după ce autoritățile au transmis, joi, 2 decembrie, că certificatul verde COVID-19 ar putea fi impus și în lăcașele de cult. „Accesul într-un spațiu sacru nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta”, a transmis purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu.
Biserica rămâne un spațiu vital pentru români astfel încât accesul în lăcașele de cult nu poate fi restricționat prin impunerea certificatului verde COVID-19, a precizat purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, reiterând în același timp că persoanele care minimalizează boala generată în urma contractării virusului SARS-COV-2 nu reprezintă poziția Bisericii.
Poziția BOR vine după ce premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, 2 decembrie, că certificatul verde va fi votat în Plenul Parlamentului până la finalul anului 2021 și că s-ar putea aplica inclusiv în biserici. „În acest moment, a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe, fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde.
Este, în momentul de față, așa cum am spus-o de fiecare dată și îl avem aici și pe domnul ministru Rafila, un proiect care este în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament și până la sfârșitul anului (...) să putem să avem această lege a certificatului COVID, care încă o dată ea se va înscrie în parametrii reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiază de teste”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
BOR, despre impunerea certificatului verde în biserici
„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.
„Accesul într-un spațiu sacru nu poate fi condiționat”
Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.
Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”, a declarat purtătorul de cuvânt BOR.
Preoții care minimalizează boala se „autodiscreditează moral”
Vasile Bănescu a mai subliniat că „persoanele din rândul clerului” care nu respectă măsurile sanitare și incită publicul la „discreditarea unui act medical”, precum și la minimalizarea gravității bolii COVID-19 și a consecințelor sale „nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte”. Mai mult decât atât, acestea se și „autodiscreditează moral” în societate”, a spus Vasile Bănescu.
„Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a mai precizat purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu.