În primele şase luni din 2016, au fost consemnate atât tranzacţii care au vizat achiziţii de proiecte, cât şi unele care au avut ca obiect preluarea controlului integral al unor coproprietari asupra unor proiecte.

La nivelul țării, Bucureşti a atras aproape 48% din volumul investiţiilor.

În primul semestru s-a consemnat și prima tranzacţie semnificativă de după 2008 din afara Capitalei, la Sibiu.

Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piaţă între retail (45%) şi birouri (38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacţii. De menţionat, că 8% din volumul tranzacţiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanţatoare.

„Previziunile macroeconomice pentru România par pozitive, cu o prognoză privind o creştere economică menţinută la 4,2% chiar şi după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016. Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piaţă în următoarele 12 luni şi menţinerea unei diferenţe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, şi Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condiţiilor curente şi să îşi întoarcă atenţia spre România şi spre produse mai bine poziţionate pe piaţă”, a declarat Andrei Drosu, consultant Research Department JLL România.

Cea mai mare tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziţia Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO, contra sumei de 100 de milioane de euro, reprezentând cea mai mare tranzacţie cu o singură proprietate realizată în afara Bucureştiului, după criză.