Cea de a treia zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest vine cu un program încărcat de lansări și de întâlniri cu autori
Invitatul de onoare a pregătit multe evenimente la standul său, dar scriitorii din Israel, special veniți pentru Bookfest 2016, București, au și alte întâlniri cu cititorii. Începând cu ora 18.00, la scena Agora, se va desfășura o masă rotundă dedicată scriitorului Amos Oz, considerat cel mai important prozator și eseist israelian al momentului. Despre scrierile sale vor depune mărturie invitații speciali ai Editurii Humanitas: Fania Oz-Salzberger (fiica scriitorului), Tania Radu, Ioana Pârvulescu, Madeea Axinciuc și Andrei Cornea. Amfitrionul întâlnirii este Denisa Comănescu.
Întâlniri
Istoricul Fania-Oz Salzberger este una din cele mai mai respectate personalități ale spațiului cultural israelian, coautoare, alături de Amos Oz, a bestsellerului „Evreii și cuvintele” publicat de Humanitas Fiction. Întâlnirile cu istoricul Fania Oz-Salzberger includ mese rotunde, dezbateri, lansări de carte la care vor participa, alături de istoricul israelian, specialişti în domeniul filozofiei religiei şi al religiei comparate, critici literari şi scriitori. Fania Oz-Salzberger, fiica cea mare a lui Amos Oz și a lui Nily Oz, s-a născut în kibuţul Hulda, unde a și absolvit cursurile primare și liceul. După terminarea serviciului militar, Fania Oz studiază Istoria și Filosofia la Universitatea din Tel Aviv. Ulterior, își susține lucrarea de doctorat, pe tema „Iluminismului scoţian și german”, la Oxford, avându-l drept mentor pe filosoful Isaiah Berlin. Din 1993, începe să predea la Universitatea din Haifa.
Colaborare
În 2012, Fania Oz-Salzberger semnează împreună cu tatăl său lucrarea „Jews and the Words”. Volumul este un fascinant dialog între fiica istoric și tatăl romancier, pornind de la cele 22 de litere ale alfabetului ebraic, descoperind noi lumi ale acestora, dar și înțelesuri atât noi, cât și străvechi.
Israel
15:00. Lansare „Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecțiune, perfectabilitate”, de Moshe Idel ( Polirom). 16:00. Dezbatere: „Credință. Erezie și exil”. 17:00. Întâlnire cu prozatorul Meir Shalev, autorul volumului „Roman rusesc” (Editura Univers). 19:00. „În culisele filmelor de animație pentru copii” – regizorul Radu Igazsag în dialog cu Rony Oren, autor a peste 500 de filme de animație, transmise în peste 80 de țări.
Povestea românului care a finanțat Jocurile Olimpice
Editura Vivaldi aduce în atenția publicului o carteeveniment, semnată de Horia Alexandrescu- „Olimpiadele lui Zappa”. Aceasta demonstrează că Olimpiadele moderne au fost reluate la inițiativa și cu finanțarea provenite din... România! Cel care a plătit pentru organizarea edițiilor JO din 1859, 1870, 1875 și 1889, de la Atena, a fost cetățeanul român de origine greacă Evanghelie Zappa. Filantropul (a trăit în Ialomița) este cel de numele căruia se leagă și înființarea Academiei Române. Volumul va fi lansat astăzi, la ora 14:00, la Scena Arena, pavilionul C1. Invitați: acad. Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Angela Martin, Cristian Gațu, Alin Petrache. Întâlnirea este moderată de Horia Alexandrescu și Sanda Popa.
Lansările zilei
13:00 – 20:00. Casa de pariuri literare: stand de autor: Nora Iuga. Editura Eikon: „Structuri pentru demolat gala” de Carmen Nicoară. 13:00. Editura Junimea. „Amiaza cărților junimiste (I)”. 14:00. Editura RAO: „Viață de împrumut”, de Doru Munteanu. 14:30. Editura Cartea Românească: „Copiii sălbatici”, de Constantin Iftime. Univers Enciclopedit Gold: „ Arhipelagul Gustian. Contribuții la istoria Școlii Sociologice de la București”, de Sanda Golopenția. 15:00. Editura Adenium: „Anul Regal: jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”. Editura Eikon: „Migrații”, de Laurențiu Orășanu. 15:30. Editura Polirom: „Învoiala”, de George Bălăiță. 16:30. Editura Cartea Românească: „Vacanțe filocalice”, de Gabriel Pătrașcu. Grupul Editorial Litera: „Războiul nu are chip de femeie”.17:00. Editura Humanitas: „Scrisoare către tata”, de Franz Kafka. 17:30. Editura Humanitas: „Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice”, de Shmuel Iosef Agnon. 18:00 Editura RAO: „Suflet în exil”, de Marian Nazat; „Dulce ca pelinul”, de Ștefan Mitroi. 18:30. Humanitas: „Elegie pentru uman. O critică a modernităţii”. 18:30 Polirom: „Șapte manifeste DADA. Lampisterii. Omul aproximativ”, de Tristan Tzara. Nici co piii nu au fost uitați: la Clubul Book fest Junior sunt activități non-stop.